niedziela, 2 marca 2014

Babka kawowo - czekoladowa


rozwiń i czytaj przepis :

  • 250 g miękkiej margaryny do pieczenia
  • 1 szk cukru pudru
  • 16 g domowego cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • 7 białek
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka kakao
  • 2 czubate łyżki masy krówkowej kawowej
  • 2 czubate łyżki kremu czekoladowego
  • 250 g mąki pszennej typ 500
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia ( płaskie )
  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE:

Margarynę utrzeć w misce za pomocą miksera z obydwoma cukrami. Dodać żółtka i jeszcze chwilę ucierać a potem dodać krem czekoladowy i masę krówkową i wymieszać. Przesiać do miski mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao i połączyć wszystko ze sobą. Z białek ubić pianę ze szczyptą soli i dodać część do ciasta a potem lekko wymieszać. Następnie dodać resztę piany i i znowu wymieszać. Formę o wymiarach 32 x 14 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Babkę piec 50 - 55 minut potem wystudzić ją i posypać cukrem pudrem.


1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.