rozwiń i czytaj przepis :
- 250 g miękkiej margaryny do pieczenia
- 1 szk cukru pudru
- 16 g domowego cukru waniliowego
- 3 żółtka
- 7 białek
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka kakao
- 2 czubate łyżki masy krówkowej kawowej
- 2 czubate łyżki kremu czekoladowego
- 250 g mąki pszennej typ 500
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia ( płaskie )
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Margarynę
utrzeć w misce za pomocą miksera z obydwoma cukrami. Dodać żółtka i
jeszcze chwilę ucierać a potem dodać krem czekoladowy i masę krówkową i
wymieszać. Przesiać do miski mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao i
połączyć wszystko ze sobą. Z białek ubić pianę ze szczyptą soli i dodać
część do ciasta a potem lekko wymieszać. Następnie dodać resztę piany i i
znowu wymieszać. Formę o wymiarach 32 x 14 cm wyłożyć papierem do
pieczenia, wyłożyć ciasto i wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do
180 stopni. Babkę piec 50 - 55 minut potem wystudzić ją i posypać cukrem
pudrem.
pycha:)
OdpowiedzUsuń