rozwiń i czytaj przepis :
- 600 g truskawek
- 2,5 szk mąki tortowej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szk cukru
- 3 wiejskie jajka
- 1 kefir ( 400 g )
- 125 ml oleju rzepakowego
- cukier puder do posypania
- bułka tarta do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Truskawki
umyć, zdjąć szypułki i pokroić na kawałki. Jajka wbić do miski, dodać
cukier i utrzeć do białości. Dodać kefir i olej i wymieszać. Następnie
wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszać.
Formę o wymiarach 24 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać do
blachy ciasto i posypać je z wierzchu bułką tartą. Na ciasto wyłożyć
pokrojone truskawki. Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego
do 180 stopni na 45 minut. Ciasto po upieczeniu przestudzić i posypać
cukrem pudrem.
pysznie wygląda, mam ochotę na świeże truskawki:)
OdpowiedzUsuńPyszności, tylko czekać na świeże truskawki.
OdpowiedzUsuń