sobota, 1 marca 2014

Truskawkowiec na kefirze


rozwiń i czytaj przepis :

  • 600 g truskawek
  • 2,5 szk mąki tortowej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szk cukru
  • 3 wiejskie jajka
  • 1 kefir ( 400 g )
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • cukier puder do posypania
  • bułka tarta do posypania

PRZYGOTOWANIE:

Truskawki umyć, zdjąć szypułki i pokroić na kawałki. Jajka wbić do miski, dodać cukier i utrzeć do białości. Dodać kefir i olej i wymieszać. Następnie wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszać. Formę o wymiarach 24 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać do blachy ciasto i posypać je z wierzchu bułką tartą. Na ciasto wyłożyć pokrojone truskawki. Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. Ciasto po upieczeniu przestudzić i posypać cukrem pudrem.

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.