rozwiń i czytaj przepis :
- 1 kg schabu bez kości
- Zalewa :
- 2,5 l wody
- 1 łyżeczka kolorowego pieprzu ziarnistego Bella-Bis
- 1 łyżeczka jarzynki Lux Bella-Bis
- 1 łyżeczka soli morskiej ziołowej Extra Bella-Bis
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżka musztardy chrzanowej
- kilka ziaren jałowca
PRZYGOTOWANIE:
Do garnka
wlać wodę, dodać wszystkie przyprawy i zagotować. Zalewę gotować 5
minut i wystudzić. Do zimnej zalewy włożyć umyty schab i doprowadzić do
wrzenia. Gotować pięć minut i zostawić schab w zalewie do wystudzenia,
najlepiej na noc. Ponownie zalewę ze schabem doprowadzić do wrzenia i
ponownie gotować pięć minut. Znowu zostawić do wystudzenia a potem wyjąć
schab na talerz i zakryć folią spożywczą. Podawać na zimno do pieczywa.
ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłam podobny schab i choć przepis był ciut inny, muszę przyznać, że mięsko było smaczne i soczyste:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko:)
Ja już takie mięsa robiłam kilka razy i za każdym razem inną marynatę gotowałam. Tak, mięsko jest soczyste i smaczne. A marynatę mozna zrobić według swoich smaków.
UsuńPozdrawiam Reniu :)
Też robię taką szyneczkę, jest pyszna, przyprawy dowolne;)
OdpowiedzUsuń