rozwiń i czytaj przepis ;
- 500 g mąki pszennej typ 500
- 1 łyżka mąki pszennej typ 500 + do podsypywania
- 1/2 szk cukru
- 2 jajka + 1 jajko
- 25 g świeżych drożdży
- 1/2 szk mleka 3,2%
- 200 g margaryny do pieczenia
- cukier puder do posypania
- borówki amerykańskie ( u mnie mrożone )
Wszystkie
składniki na rogaliki powinny mieć taką samą temperaturę. Drożdże
rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i dwiema łyżkami mleka na płynną
masę. Do miski wsypać mąkę, cukier, wbić 2 jajka i na tarce o grubych
oczkach zetrzeć margarynę a potem dodać rozmieszane drożdże i za pomocą
miksera połączyć składniki. Następnie wyjąć wszystko na blat lub
stolnicę, podsypać mąką i wyrobić ciasto, przełożyć je do miski,
oprószyć mąką i zostawić pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie
ciasto ponownie wyrobić w miarę konieczności podsypywać mąką i podzielić
je na dwie części. Każdą część ciasta wałkować na koła, pociąć
radełkiem na osiem trójkątów. Borówki oprószyć łyżką mąki i układać
porcjami na szerszych kawałkach ciasta. Zwijać rogaliki od szerszej
strony do węższej i układać po 8 na blachach wyłożonych papierem do
pieczenia. Następnie jajko, które zostało rozbełtać i posmarować nim
rogaliki. Zostawić na 15 minut i potem wstawić obie blachy do piekarnika
nagrzanego do 150 stopni z termoobiegiem na około 20 minut aż będą
rumiane. Rogaliki po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.