rozwiń i czytaj przepis :
- 2 szk mrożonych borówek amerykańskich
- 75 ml ajerkoniaku
- 5 jajek ( rozmiar M )
- 1 szk cukru
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 300 g mąki pszennej typ 500
- 250 g miękkiego masła
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Do miski
włożyć miękkie masło, wsypać cukier i utrzeć za pomocą miksera. Białka
oddzielić od żółtek, żółtka dodawać po jednym nadal ucierając.' Gdy
wszystko się połączy dodać ajerkoniak i ponownie wymieszać. Mąkę
przesiać razem z proszkiem do pieczenia ale jedną łyżkę odłożyć. Masę
wymieszać. Białka ubić na sztywno i część piany dodać do ciasta i
delikatnie wymieszać. Następnie dodać resztę piany i ponownie wymieszać.
Borówki obsypać łyżka mąki, przemieszać i wsypać do ciasta, wymieszać
łopatką i przełożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę.
Sprawdzić patyczkiem czy się upiekła i wyjąć z foremki po czym wystudzić
na kratce i posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.