rozwiń i czytaj dalej :
- 1 kg mąki pszennej typ 500
- 400 g masła
- 1 łyżka soli ( płaska )
- 1 łyżka cukru
- 50 g świeżych drożdży
- 1 szk mleka
- 3 jajka + 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- mak suchy
PRZYGOTOWANIE:
Do
miseczki włożyć drożdże, dodać cukier, dwie łyżki mleka i łyżeczkę mąki.
Dokładnie wymieszać, i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
zaczynu. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól i wymieszać. Następnie
na tarce o grubych oczkach zetrzeć masło, dodać 3 jajka, wlać mleko i
wyrośnięty zaczyn. Pomagając sobie mikserem połączyć składniki a potem
wyjąć ciasto na blat i zagnieść je aby było gładkie. Ciasto położyć w
oprószonej mąką misce, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy podrośnie przebić ciasto, znowu lekko wyrobić i podzielić na dwie
części. Każdą część ciasta wałkować na koła i radełkiem pociąć na osiem
trójkątów. Ciasto zwijać w rogale zaczynając od szerszej części tak aby
końcówka była podwinięta pod rogal. Rogale układać na blachach
wyłożonych papierem do pieczenia. Każdy rogal posmarować jajkiem
roztrzepanym z mlekiem i posypać makiem. Rogale zostawić do podrośnięcia
i piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni z termoobiegiem przez 25
-30 minut. Upieczone rogale lekko przestudzić.
zjadłabym takiego do kawy:)
OdpowiedzUsuńJa poproszę jednego na drugie śniadanie :-) pysznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuń