rozwiń i czytaj dalej :
- 1,5 kg karkówki ( bez kości )
- Marynata :
- 2 łyżeczki granulowanej cebulki
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka kolorowego pieprzu
- 1 łyżeczka soli zmiękczającej do mięsa
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżka musztardy chrzanowej
- 1 łyżka majonezu
- 3 łyżki pikantnego ketchupu
PRZYGOTOWANIE:
Karczek
umyj i osusz. Składniki marynaty umieść w miseczce, wymieszaj dokładnie.
Marynatą pokryj mięso i umieść karkówkę w woreczku ( najlepiej ze
struną ), zamknij woreczek i włóż go do lodówki najlepiej na noc.
Następnego dnia wyłóż mięso do formy i piecz przez 2,5 godziny w
piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Po upieczeniu wyłóż karczek na
talerz i jeśli chcesz spożyć na ciepło to zostaw je na 15 minut, bo
jeśli będziesz kroić od razu wszystkie soki uciekną. A tak będzie
soczyste i nie będzie suche. Można karczek wystudzić, schłodzić i
podawać do pieczywa.
Jakie pyszne mięsko, mniam;)
OdpowiedzUsuńO tak, mniam :)
Usuń