Długo się przymierzałam do jego zrobienia.
Jakoś bałam się, że się nie uda, że przypalę czy w ogóle poniosę porażkę robiąc ten karmel.
Ale nic takiego, wyszedł super i bardzo smaczny.
Przepis podpatrzyłam na blogu Ostrej na słodko.
Jeśli jeszcze nie mieliście okazji robić solonego karmelu to polecam bo jest pyszny.
200 g cukru ( najlepiej drobnego )
85 g zimnego masła
120 ml śmietanki 30 %
sól do smaku
Przygotować garnek z grubym dnem, drewnianą łyżkę i składniki.
Do garnka wsypać cukier i rozpuścić go na niewielkim ogniu.
Trzeba uważać aby cukru nie spalić i aby nie zaczął przylegać do ścianek garnka.
Gdy cukier się rozpuści dodać pokrojone masło i energicznie mieszać około 2 minut.
Potem wlewać śmietankę nadal mieszając do momentu aż powstanie gładki sos.
Na koniec zdjąć garnek z ognia, posolić do smaku ( ilość według uznania ), wymieszać i przelać do słoiczka.
Jakie to proste?! Już mi ślinka cieknie...chyba spróbuję jeszcze dziś. Dzięki za przepis:)
OdpowiedzUsuńTak, jest proste. Ja też myślałam, że trudne i długo walczyłam aby zrobić.
UsuńUwielbiam. Idealny dodatek do różnych dań.
OdpowiedzUsuńO tak, idealny :)
Usuń