Jakiś czas temu znalazłam przepis coś podobnego.
Pododawałam coś od siebie i upiekłam te pyszne różyczki.
Jak to przy drożdżowych wypiekach bywa najlepsze są jeszcze ciepłe.
Nadzienie możecie zrobić według swoich preferencji smakowych.
Ja zamiast zmielonych migdałów dałam płatki.
Zróbcie bo są pyszne.
A inspirowałam się przepisem ze Smaczny.tv
Z tej porcji zrobiłam 16 różyczek
Ciasto :
3 żółtka
1 szczypta soli
80 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
200 ml mleka
500 g mąki pszennej typ 500
7 g suchych drożdży
100 g masła
Nadzienie serowe :
300 g twarogu półtłustego
1 żółtko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
100 g płatków migdałowych
100 g cukru
1 jajko do posmarowania różyczek
cukier puder do oprószenia
Jajka rozbełtać z solą.
Masło stopić i przestudzić.
Dodać mleko oraz ekstrakt i cukier i wymieszać.
Mąkę przesiać do miski i wymieszać z drożdżami.
Wlać masę jajeczno mleczną i połączyć składniki.
Następnie wlać masło i wyrobić gładkie ciasto.
Włożyć je do miseczki i zakryć ściereczką, zostawić na około 40 minut.
Gdy ciasto podrasta w drugiej misce rozgnieść twaróg, dodać płatki migdałowe, ekstrakr waniliowy oraz cukier i żółtko i połączyć składniki.
Z masy serowej uformować 16 kulek.
Gdy ciasto podrośnie podzielić je na 16 części i każdą wałkować na kółka.
Każdy placek naciąć na 4 ale nie do końca.
Na środku umieścić kulkę serową i zakładać każdy nacięty fragment otulając kulkę tworząc różyczkę.
Tak uformowane różyczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować rtozbełtanym jajkiem.
Nastawić piekarnik na 190 stopni a gdy się nagrzeje włożyć blachę i piec różyczki 25 minut.
Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.
Można zamiast suchych drożdży dać świeże.
A tu wnusia podkradająca różyczki. Widać, że Jej smakują. |
Jak składać różyczkę |
Mniam...muszę zrobić :) dzięki za przepis...:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i proszę podzielić się efektami :)
UsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuń