środa, 28 marca 2018

Zakwas na żur

Jeśli chcesz mieć własny zakwas na żur to już ostatni moment.
Jak jeszcze dziś go nastawisz to będziesz mieć bazę do pysznego żurku wielkanocnego.
Muszę przyznać, że jest mój pierwszy zakwas na żurek ale na pewno nie ostatni.
Od teraz moje żury będą na domowym zakwasie.


3 kopiaste łyżki mąki żytniej typ 2000
500 ml przegotowanej letniej wody
2 ząbki czosnku
kilka ziaren czarnego pieprzu
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
1/2 ( kawałek ) piętki chleba żytniego na zakwasie

Do wyparzonego słoika wlać wodę, wsypać mąkę i wymieszać drewnianą łyżką.
Potem dodać resztę składników.
Zakryć słoik gazą, zabezpieczyć gumką i odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 dni.
Zakwas mieszać codziennie jeden raz drewnianą łyżką.
Potem zakwas przecedzić do drugiego wyparzonego naczynia.
Naczynie zakręcić i przechowywać zakwas w lodówce.
Taki zakwas wytrzyma w lodówce do 3 tygodni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.