poniedziałek, 9 kwietnia 2018

Chleb z płatkami ryżowymi

Dziś poleca się przepis na chleb pszenny na drożdżach z płatkami ryżowymi.
Mega chrupiąca skórka i mięciutki środek.
Jednym słowem to co lubię.
Taki chleb można jeść z samym masłem.
Świetnie się sprawdzi jakiś dżemik lub pomidor czy ogórek.


8 g suchych drożdży
1 łyżka soli ( płaska )
1 łyżeczka cukru
1 szk letniego mleka
1 szk letniej wody
1 łyżka oleju

Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto.
Oprószyć mąką i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy podwoi objętość kilka razy złożyć na 3 i uformować bochenek.
Ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika a piekarnik nastawić na 200 stopni.
Gdy się zagrzeje włożyć do naczynia wyrośnięty bochenek i zakryć pokrywką.
Piec 30 minut a potem zdjąć pokrywkę i dalej piec kolejne 30 minut.
Upieczony chleb wystudzić na kratce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.