Robi się je szybko a jeszcze szybciej znikają.
Można je upiec dla dzieci ale zapewniam Was, że te duże łasuchy też je lubią.
Czyli idealne dla każdego.
rogaliki ze śliwkami
rogaliki ze śliwkami - składniki
3 szklanki mąki luksusowej pszennej Młynomag typ 550
200 g zimnego masła
50 g zimnego smalcu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
1 szk kwaśnej śmietany 12 %
cukier puder do posypania
ok. 15 śliwek
rogaliki ze śliwkami - przygotowanie
Do misy robota wrzucić składniki na ciasto.
Wszystko posiekać łącząc składniki w całość.
Ciasto włożyć do woreczka foliowego i schować do lodówki na co najmniej godzinę.
Gdy ciasto się chłodzi pokroić śliwki na ćwiartki ( jeśli są małe to na połówki ).
Schłodzone ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na koła nie za grube.
Każde koło podzielić na 16 trójkątów.
Na szerszym brzegu układać ćwiartki śliwek i zwijać rogaliki.
Układać je na blaszce z wyposażenia kuchenki ( u mnie 2 blachy ) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Rogaliki po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Pyszne rogaliki :) Idealne na weekend :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam :)
UsuńCzemu takie nie wyraźne zdjęcie?
OdpowiedzUsuńNiewyraźne ??? U mnie wyświetla się dobrze.
Usuń