Nawet dodatkiem w nim były płatki orkiszowe.
Tym razem użyłam mąki typ 500.
Gruszka nie jest wyczuwalna ale chleb jest fajnie wilgotny i dałam ją zamiast cukru.
Polecam upiec chleb bo jest smaczny.
Chleb pszenny z gruszką i płatkami orkiszowymi
chleb pszenny z gruszką i płatkami orkiszowymi - składniki
1 duża dojrzała gruszka
100 g płatków orkiszowych
2 szk letniego mleka
8 g suchych drożdży
1 płaska łyżka soli
2 łyżki oleju
chleb pszenny z gruszką i płatkami orkiszowymi - przygotowanie
Do miski wlać mleko, dodać drożdże i wymieszać.
Potem dodać mąkę, sól i startą na grubych oczkach gruszkę a także płatki.
Wszystko wymieszać i wyrobić ciasto.
Oprószyć je mąką, zakryć miskę ściereczką i zostawić ciasto do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie przełożyć je kilka razy składając na trzy i zostawić do ponownego wyrośnięcia.
Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika i nagrzać do 200 stopni.
Gdy się zagrzeje włożyć podrośnięty bochenek i zakryć pokrywkę, piec 30 minut.
Potem pokrywkę zdjąć i dalej piec 30 minut.
Upieczony chleb wystudzić na kratce.
A przepis na chleb z jabłkiem znajdziecie tutaj :
https://ewa-wkuchni.blogspot.com/2017/09/chleb-z-patkami-orkiszowymi-i-jabkiem.html
A przepis na chleb z jabłkiem znajdziecie tutaj :
https://ewa-wkuchni.blogspot.com/2017/09/chleb-z-patkami-orkiszowymi-i-jabkiem.html
Witam serdecznie, czy płatki orkiszowe można pominąć i ewentualnie dodać więcej maki? Czy bardzo wpłynie to na smak chleba?
OdpowiedzUsuńMożna pominąć ale gruszka puszcza sok więc proponuję dać troszkę więcej mąki. Trzeba obserwować żeby nie było za luźne ani za twarde.
Usuń