Powiem tak : nietypowy składnik chleba czyli jabłko , ale ten własnie składnik chyba nadał temu chlebowi super wilgotności.
Chrupiąca skórka a środek mega wilgotny.
Co prawda chleb jak dla mnie był troszkę za mało słony więc proponuję dodać jej więcej ( może płaską łyżkę.
Jabłko nie jest wyczuwalne ale spróbujcie sami i upieczcie taki chleb.
A jak upieczecie to podeślijcie fotkę, będzie mi miło.
500 ml letniej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
8 g suchych drożdży piekarskich Kłos-Pol
1 łyżka oleju
100 g płatków orkiszowych Kłos-Pol
150 g mąki pszennej typ 750 Kłos-Pol
300 g mąki pszennej typ 500 kłos-Pol
1 jabłko
Do miski wlać wodę, dodać drożdże, sól, cukier i olej.
Wymieszać.
Wsypać mąki wymieszane z płatkami, starte na dużych oczkach jabłko i wymieszać ciasto.
Miskę zakryć folią spozywczą i wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia szybko zagnieść ciasto formując bochenek.
Oprószyć mąką i zostawić do podrośnięcia na czas grzania piekarnika.
Do piekarnika włożyć naczynie żaroodporne i nastawić temperaturę na 220 stopni.
Potem szybko umieścić w naczyniu bochenek, zakryć pokrywkę i piec 30 minut.
Następnie zdjąć pokrywkę i piec kolejne 30 minut.
Po upieczeniu chleb wystudzić na kratce.
Cudowny ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń