U mnie tak jest ale staram się nie za bardzo Was zaniedbywać i spieszę z nowym przepisem.
Dziś jest to przepis na pierogi z farszem ze świeżego boczku i cieście z dodatkiem mąki krupczatki.
Ciasto jest super, następnym razem spróbuję zmienić proporcje i dodać więcej krupczatki.
Dałam tyle bo bałam się czy ciasto będzie się lepić ale wyszło delikatne.
Pierogi możecie podać z ulubioną surówką, okraszone skwarkami lub smażoną cebulką albo oba składniki połączyć.
Smacznego.
Pierogi z boczkiem na cieście z krupczatką
Pierogi z boczkiem na cieście z krupczatką - składniki
Frasz :
1 kg bardzo chudego świeżego boczku
1 duża cebula
1 łyżka smalcu
pieprz świeżo mielony do smaku
sól do smaku
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
Ciasto :
300 g mąki pszennej typ 500
200 g mąki krupczatki
1 szk ciepłej wody
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
Pierogi z boczkiem na cieście z krupczatką - przygotowanie
Boczek ugotować do miękkości z dodatkiem soli, liści laurowych, ziela angielskiego i czosnku.
Wystudzić i zmielić w maszynce do mięsa.
Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na smalcu, dodać do boczku.
Następnie dodać sól i pieprz do smaku i wymieszać farsz.
Składniki ciasta połączyć i zagnieść elastyczne ciasto.
Zakryć je ciepłą miską i zostawić na pół godziny.
Po tym czasie wałkować ciasto na cienkie placki i wycinać kółka ( u mnie średnica 10 cm ).
Na krążkach układać porcje farszu i zlepiać pierogi.
Układać je na ściereczce i zakrywać drugą aby pierogi nie wysychały.
Potem pierogi gotować kilka minut od wypłynięcia ( w osolonej wodzie z łyżką oleju ).
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smakowity pomysł na pierogi. Z krupczatką jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńPolecam bo ciasto jest bardzo delikatne.
OdpowiedzUsuń