poniedziałek, 14 sierpnia 2017

Sernik z wiaderka

Przepis na ten sernik dostałam od bratowej.
Jest to sernik na serze z wiaderka.
Ja użyłam waniliowego z wanilią.
Miałam ogromne obawy bo ser był dość rzadki, ale wyszedł mega delikatny i puszysty.
Sernik dość mocno wyrasta więc użyjcie wysokiej blaszki, co prawda opada ale jak na sernik i tak jest wysoki.
W przepisie jest 1 i 1/2 szk cukru, ja dałam 1 szk bo był dla mnie za słodki.
Ale jest pycha, spróbujcie.


Ciasto :
3/4 szk mąki pszennej typ 500 Kłos Pol
3/4 kostki miękkiego masła
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru

Masa serowa :
1 kg serka waniliowego z wanilią ( w wiaderku )
6 żółtek
2 cukry waniliowe
3 budynie śmietankowe
3/4 szk oleju
1 i 1/2 szk mleka

Piana :
9 białek
1 szk cukru

Dno tortownicy o wymiarach  34 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Składniki ciasta połączyć mikserem i rozsmarować na dnie blachy.
Składniki masy serowej wymieszać także mikserem.
Białka ubić dodając porcjami cukier, potem dodać pianę do masy serowej i delikatnie wymieszać.
Masę wyłożyć na cieście.
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec sernik 55-60 minut.
Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i w nim wystudzić sernik.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

UWAGA !!!
Sernik podczas pieczenia mocno wyrasta i blaszka powinna być dość wysoka.
Użyłam serka waniliowego President.




18 komentarzy:

  1. pysznie wygląda ten serniczek

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowicie puchaty i wysoki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno ma być mleko? Czy to pomyłka i to ilość cukru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak ma być mleko i ma być tyle cukru. W oryginale było półtorej szklanki ale dla mnie był za słodki. Dlatego daję 1 szklankę cukru.

      Usuń
  4. niestety mój nie był puchaty jest dobry ale upadł

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może piana była za słabo albo za mocno ubita ???

      Usuń
  5. Chyba za długo były mieszane ubite białka z masą serową.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dlaczego niby były za długo mieszane ? Sernik jest puszysty , nie zbity i wysoki. Nie bardzo rozumiem ten komentarz.

      Usuń
  6. Bardzo dobry sernik:-))) Dziekuję za przepis i pozdrawiam serdecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za skorzystanie z przepisu i cieszę się, że sernik smakował. Pozdrawiam i życzę wesołych świąt :)

      Usuń
  7. Mój sernik jest bardzo puszysty i tak jakby lekko rzadki taki ma byc

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. On jest bardzo delikatny i puszysty. Ale czy rzadki ? Po wlaniu do blachy jest rzadki ale w trakcie pieczenia ładnie się ścina.

      Usuń
  8. Super sernik zabieram przepis i muszę koniecznie upiec

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i polecam dobrze pokryć dno blaszki. Miałam sygnały, że masa wypływała. Okazało się, że były przerwy i to było powodem wycieku masy.

      Usuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...