Przepis na ten sernik dostałam od bratowej.
Jest to sernik na serze z wiaderka.
Ja użyłam waniliowego z wanilią.
Miałam ogromne obawy bo ser był dość rzadki, ale wyszedł mega delikatny i puszysty.
Sernik dość mocno wyrasta więc użyjcie wysokiej blaszki, co prawda opada ale jak na sernik i tak jest wysoki.
W przepisie jest 1 i 1/2 szk cukru, ja dałam 1 szk bo był dla mnie za słodki.
Ale jest pycha, spróbujcie.
Ciasto :
3/4 szk mąki pszennej typ 500 Kłos Pol
3/4 kostki miękkiego masła
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
Masa serowa :
1 kg serka waniliowego z wanilią ( w wiaderku )
6 żółtek
2 cukry waniliowe
3 budynie śmietankowe
3/4 szk oleju
1 i 1/2 szk mleka
Piana :
9 białek
1 szk cukru
Dno tortownicy o wymiarach 34 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Składniki ciasta połączyć mikserem i rozsmarować na dnie blachy.
Składniki masy serowej wymieszać także mikserem.
Białka ubić dodając porcjami cukier, potem dodać pianę do masy serowej i delikatnie wymieszać.
Masę wyłożyć na cieście.
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec sernik 55-60 minut.
Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i w nim wystudzić sernik.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
UWAGA !!!
Sernik podczas pieczenia mocno wyrasta i blaszka powinna być dość wysoka.
Użyłam serka waniliowego President.
pysznie wygląda ten serniczek
OdpowiedzUsuńJest też pyszny :)
UsuńNiesamowicie puchaty i wysoki :)
OdpowiedzUsuńO tak, bardzo puchaty i wysoki :)
UsuńNa pewno ma być mleko? Czy to pomyłka i to ilość cukru?
OdpowiedzUsuńTak ma być mleko i ma być tyle cukru. W oryginale było półtorej szklanki ale dla mnie był za słodki. Dlatego daję 1 szklankę cukru.
Usuńniestety mój nie był puchaty jest dobry ale upadł
OdpowiedzUsuńMoże piana była za słabo albo za mocno ubita ???
UsuńChyba za długo były mieszane ubite białka z masą serową.
OdpowiedzUsuńA dlaczego niby były za długo mieszane ? Sernik jest puszysty , nie zbity i wysoki. Nie bardzo rozumiem ten komentarz.
UsuńBardzo dobry sernik:-))) Dziekuję za przepis i pozdrawiam serdecznie:-)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za skorzystanie z przepisu i cieszę się, że sernik smakował. Pozdrawiam i życzę wesołych świąt :)
UsuńMój sernik jest bardzo puszysty i tak jakby lekko rzadki taki ma byc
OdpowiedzUsuńOn jest bardzo delikatny i puszysty. Ale czy rzadki ? Po wlaniu do blachy jest rzadki ale w trakcie pieczenia ładnie się ścina.
UsuńSuper sernik zabieram przepis i muszę koniecznie upiec
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam dobrze pokryć dno blaszki. Miałam sygnały, że masa wypływała. Okazało się, że były przerwy i to było powodem wycieku masy.
UsuńBardzo apetycznie wygląda.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWypróbowałam przepis na święta i moge z czystym sumieniem polecić ;) Pyszny sernik :)
OdpowiedzUsuńBardzo sie cieszę i dziękuję
UsuńU mnie pieczony poraz drugi wszystkim bardzo smakuje a najbardziej 2 i półletniemu wnukowi który uczestniczy w przygotowaniu go i nie może się doczekać kiedy będzie mógł go jeść bardzo smaczny iserdecznie polecam
OdpowiedzUsuńTak ten sernik chyba wszystkim smakuje. Ja mam prawie dwuletnią wnusię i też się nim zajada.
UsuńA ja piekłam dzisiaj i muszę przyznać że wysoki to mało powiedziane...Cudo!
OdpowiedzUsuńCieszę się. Tak bardzo wysoki :)
UsuńSernik wyszedł bardzo dobry. Następnym razem, dam 1,5 szkl. Cukru. Dziękuję
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. Oczywiście cukier można dać według swojego gustu. Pozdrawiam :)
UsuńA budynie trzeba najpierw ugotować czy wsypać do sera i reszty?
OdpowiedzUsuńMam zasadę, że anonimowych komentarzy nie publikuję. Zrobię wyjątek.
UsuńNigdzie nie jest napisane o gotowaniu budyniu.
Wsypujemy proszek.
Ja dopiero będę piekła przez pomyłkę kupiłam ser Prezident waniliowy nie wiem czy wyjdzie dobry pieczony ale spróbuję
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam, w trakcie pieczenia faktycznie bardzo urósł, a teraz opadł. Mam nadzieję że będzie wszystkim smakował.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję że smakował. On rośnie jak szalony a potem opada. Proszę następnym razem się przedstawić, nie komentuje anonimów. Jest to napisane na dole.
UsuńJa nie daję ani mleka ani oleju, za to dodaję pełną szklankę śmietany kremówki, oraz zamiast budyniu szklankę mąki ziemniaczanej i wychodzi znakomicie. Bo z przepisu wychodziło ładnie spieczone, a w środku "lejące się". Teraz jest idealny. A z zapachem rumowym... mmm... niebo��
OdpowiedzUsuńTo już jest inny sernik. Następnym razem proszę się przedstawić bo inaczej komentarz nie zostanie opublikowany. W notatce na dole jest wyraźna informacja o anonimowych komentarzach. A rumu nie lubię więc nie skorzystam.
UsuńZamiast oleju może być masło?
OdpowiedzUsuńJest napisane olej, więc dajemy olej.
UsuńWitam, w przepisie nie ma cukru a jest mleko, prosze o informacje czy w masie ma byc zarówno 1 i 1/2 mleka jak i cukier 1 szklanka? Justyna
OdpowiedzUsuńPo pierwsze jest wyraźnie napisane, że nie odpowiadam anonimom. Ale zrobię wyjątek, choć wolę wiedzieć komu odpowiadam. Po drugie przepis jest jasno opisany i składniki podzielone. Do masy serowej dajemy cukier waniliowy a 1 szklankę cukru do ubicia piany. Proszę dokładnie przeczytać przepis, wszystko jest napisane. Pozdrawiam
Usuń3 lub 4 szklanki mąki? Czy 3/4?
OdpowiedzUsuńNie jest napisane, że 3 lub 4. Więc 3/4 szklanki ( czyli niepełna szklanka).
UsuńSernik wyszedł przepyszny!!! Bardzo dziękuję, zartanawiam się, czy można go upiec bez spodu?
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. Jeśli jest możliwość to byłabym wdzięczna za zdjęcie, umieściłabym w galerii. A co do spodu to może warto spróbować. Ale trzeba dobrze dno zabezpieczyć, żeby nic nie uciekło. Chyba, że bkacha jest cała bez obręczy.
UsuńPozdrawiam
Dzięki za odpowiedź. Mam zdjęcia ostatniego kawałka, ale nie mogę przesłać, albo nie umiem.
UsuńProszę przesłać na ewa701@amorki.pl.
UsuńZ góry dziękuję i pozdrawiam.
Pyszny sernik,pieklam pierwszy raz i ślicznie wyrósł. Polecam
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i zachęcam do wysłania zdjęć sernika.
Usuńrewelacja wczoraj upiekłam dziś już pół nie ma... A glowilam się tyle nad przepisem na sernik z serka president...ten przepis jest już w moich ulubionych a że lubię serniki w każdej postaci zapewne często będę z niego korzystać
OdpowiedzUsuńTen serniczek jest przepyszny Ewuniu !
OdpowiedzUsuńDziękuję : )
Pozdrawiam
Bardzo się cieszę, że smakował.
UsuńPozdrawiam :)
Mój się kończy piec ale jak nim poruszam to bardzo lejący jest����♀️ A wszystko zrobiłam jak w przepisie ��
OdpowiedzUsuńAle nic nie powinno się ruszać jak się piecze. Czy otwierała pani drzwiczki? Nie robi się tego. Sernik wyrasta wysoki a potem opada. Po wystudzenia jest tak delikatny jak pianka.
UsuńDzień dobry. Bardzo mam ochotę na ten serniczek. Proszę o informację jaka pojemność ma szklanka.
OdpowiedzUsuńDzień dobry. Pojemność 250ml.
Usuń