- 1 mała podwójna pierś z kurczaka
- sól morska
- czarny pieprz
- Farsz :
- 1 łyżka masła
- 2 garście świeżego szpinaku
- 2 ugotowane na twardo jajka
- sól morska
- czarny pieprz
- Dodatkowo :
- 1 rozbełtane jajko
- 1 szczypta soli
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
- PRZYGOTOWANIE:
Filety umyć, osuszyć i rozciąć na dwa jak największe płaty. Oprószyć solą i pieprzem. Szpinak umyć, osuszyć i posiekać. Na patelni roztopić masło, wrzucić szpinak i chwilę go przesmażyć. Do szpinaku za pomocą siatki do jarzyn wkroić jajka, doprawić do smaku i wymieszać nadzienie. Na filety rozłożyć po porcji farszu i zawinąć w rolady. Każdą roladę zawinąć szczelnie w folię spożywczą i mocno zawiązać. W rondelku zagotować tyle wody aby po włożeniu pakunków zakryła je. Roladki gotować około 15 minut. Po ugotowaniu wyjąć paczuszki z wody i uważając aby się nie poparzyć wyjąć roladki z folii. Na patelni rozgrzać olej. Roladki panierować w bułce tartej, potem zamaczać w jajku i znowu w bułce. Smażyć z każdej strony do zrumienienia się panierki.***** Jeśli ktoś woli roladki można spożywać zaraz po ugotowaniu, będą bardziej dietetyczne.
wtorek, 26 lutego 2013
Roladki ze szpinakiem i jajkiem
Szpinak, gotowane jajko to świetny duet. I taki właśnie duet zamknęłam w roladce z piersi kurczaka. Uwielbiam rolować mięsa i robić różne kolorowe farsze. mięsko wygląda apetycznie i co nie co można przemycić osobom, które czegoś nie lubią. Takie roladki z powodzeniem można podać na Wielkanocny obiad.
10 komentarzy:
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
świetne roladki jak dla mnie bomba:)
OdpowiedzUsuńPiękna rolada, zapraszamy do wzięcia udziału w naszym konkursie
OdpowiedzUsuńhttp://coolinarnie.pl/2013/02/4910/konkurs
Piękna rolada, zapraszamy do wzięcia udziału w naszym konkursie
OdpowiedzUsuńhttp://coolinarnie.pl/2013/02/4910/konkurs
Bardzo podobają mi się Twoje pomysły na faszerowanie!
OdpowiedzUsuńprzyjrzę im się bliżej :)
dziękuję i zapraszam :)
UsuńJa też uwielbiam robić roladki:) Te wyglądają wyśmienicie!
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńZjadłbym z 10 tych roladek :-) Super smaczne :-)
OdpowiedzUsuńGrzesiu następnym razem zrobię dla Ciebie 10 :)
Usuńjak myślicie czy bedzie to rowniez dobrze smakować jak do farszu dodam troche czosnku ?
OdpowiedzUsuń