wtorek, 26 lutego 2013

Roladki ze szpinakiem i jajkiem

                        Szpinak, gotowane jajko to świetny duet. I taki właśnie duet zamknęłam w roladce z piersi kurczaka. Uwielbiam rolować mięsa i robić różne kolorowe farsze. mięsko wygląda apetycznie i co nie co można przemycić osobom, które czegoś nie lubią. Takie roladki z powodzeniem można podać na Wielkanocny obiad.

  • 1 mała podwójna pierś z kurczaka
  • sól morska
  • czarny pieprz
  • Farsz :
  • 1 łyżka masła
  • 2 garście świeżego szpinaku
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • sól morska
  • czarny pieprz
  • Dodatkowo :
  • 1 rozbełtane jajko
  • 1 szczypta soli
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
  •  PRZYGOTOWANIE:
    Filety umyć, osuszyć i rozciąć na dwa jak największe płaty. Oprószyć solą i pieprzem. Szpinak umyć, osuszyć i posiekać. Na patelni roztopić masło, wrzucić szpinak i chwilę go przesmażyć. Do szpinaku za pomocą siatki do jarzyn wkroić jajka, doprawić do smaku i wymieszać nadzienie. Na filety rozłożyć po porcji farszu i zawinąć w rolady. Każdą roladę zawinąć szczelnie w folię spożywczą i mocno zawiązać. W rondelku zagotować tyle wody aby po włożeniu pakunków zakryła je. Roladki gotować około 15 minut. Po ugotowaniu wyjąć paczuszki z wody i uważając aby się nie poparzyć wyjąć roladki z folii. Na patelni rozgrzać olej. Roladki panierować w bułce tartej, potem zamaczać w jajku i znowu w bułce. Smażyć z każdej strony do zrumienienia się panierki. 
    ***** Jeśli ktoś woli roladki można spożywać zaraz po ugotowaniu, będą bardziej dietetyczne.

10 komentarzy:

  1. świetne roladki jak dla mnie bomba:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna rolada, zapraszamy do wzięcia udziału w naszym konkursie
    http://coolinarnie.pl/2013/02/4910/konkurs

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna rolada, zapraszamy do wzięcia udziału w naszym konkursie
    http://coolinarnie.pl/2013/02/4910/konkurs

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo podobają mi się Twoje pomysły na faszerowanie!
    przyjrzę im się bliżej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też uwielbiam robić roladki:) Te wyglądają wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zjadłbym z 10 tych roladek :-) Super smaczne :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grzesiu następnym razem zrobię dla Ciebie 10 :)

      Usuń
  7. jak myślicie czy bedzie to rowniez dobrze smakować jak do farszu dodam troche czosnku ?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.