Dziś propozycja na obiad z podudzi kurczaka z kozią brodą z makaronem. Kozia broda to smaczny grzyb i muszę się Wam przyznać, że w tamtym roku zbierałam ją pierwszy raz. Jakoś się przed nią broniłam, ale nie potrzebnie. Podudzia podałam z makaronem od Goldmak. Makarony tej firmy są pyszne i dla całej rodziny.
Kurczak z kozią brodą w sosie śmietanowym
Kurczak z kozią brodą w sosie śmietanowym - składniki
10 podudzi z kurczaka
500 g blanszowanej koziej brody
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 szk posiekanego szczypiorku
1 szk śmietany 30 %
350 ml rosołu
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
do smaku:
sól
pieprz
ostra papryka
2 op makaronu krajka rędzińska Goldmak
Kurczak z kozią brodą w sosie śmietanowym - przygotowanie
Podudzia umyć i osuszyć. Oprószyć przyprawami i odstawić na godzinę. W szerokim rondlu roztopić masło. Na masło położyć podudzia skórą do dołu i smażyć na rumiano. Potem obrócić je i dodać pokrojoną w kostkę cebulę i starty na drobnej tarce czosnek. Chwilę smażyć i dorzucić pokrojoną na kawałki kozią brodę. Wszystko podlać rosołem, dodać liście i ziele i dusić do miękkości podudzi. Na koniec śmietanę wymieszać z mąką i wlać mieszankę do naczynia. Zagotować, gotować chwilę delikatnie mieszając. Na koniec dodać szczypiorek, wymieszać i podawać podudzia z ugotowanym makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.