- 2,5 szk ugotowanej kaszy gryczanej
- 1,5 szk ugotowanych suszonych grzybów ( u mnie mieszane )
- 500 g świeżego surowego boczku
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 50 - 80 ml wody
- sól do smaku
- pieprz czarny do smaku
- chili do smaku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 łyżki oleju
- Dodatkowo :
- margaryna do wysmarowania foremki
- bułka tarta do wysypania foremki
Cebule obrać, umyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i
podsmażyć na nim cebulę a potem przestudzić. W maszynce z drobnym
sitkiem zmielić boczek razem z grzybami i czosnkiem i wrzucić zmielone
do miski. Do zmielonych składników dodać pozostałe oraz przyprawy i
wyrobić masę. Foremkę keksową ale tę krótszą o wymiarach 11 x 26 cm (
mierząc górne krawędzie ) wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą.
Masę na pasztet wyłożyć do foremki, wyrównać powierzchnię i z wierzchu
posypać jeszcze bułką tartą. Pasztet piec w piekarniku nagrzanym do 180
stopni przez 40 minut. Po upieczeniu pasztet wystudzić, schłodzić około 3
godzin w lodówce i dopiero wyjąć z foremki i kroić.
świetny pomysł na pasztet ja ostatnio robiłam sojowy:)
OdpowiedzUsuńJa sojowego jeszcze nie robiłam, muszę kiedyś też zrobić.
UsuńDziękuję i polecam wypróbować.
OdpowiedzUsuń