- Masa :
- 2 serki waniliowe ( po 140 g każdy )
- 2 śmietany 30 % ( po 330 g każda )
- 4 łyżki domowego cukru waniliowego
- 1 śmietan fix
- 1 paczka markiz blacky ( 135 g )
- odrobina niebieskiego barwnika spożywczego
- Biszkopt :
- 6 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
- 1/2 szk cukru
- Dodatkowo :
- 300 g dżemu wiśniowego
- 3 duże mandarynki
- 1 łyżka margaryny do wysmarowania tortownicy
- 2 łyżki bułki tartej do wysypania tortownicy
- dowolny sok do nasączenia tortu
BISZKOPT :
Piekarnik nastawić do nagrzania na 150 stopni. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Obie mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia przez sitko. Białka oddzielić od żółtek. Do miski robota wlać białka i ubić je na sztywną pianę a następnie utrwalić dodając cukier i dalej ubijać jeszcze chwilę. Potem dodawać po jednym żółtku i ubijać na mniejszych obrotach. Gdy żółtka się połączą z pianą i powstanie kogel mogel dodać mąkę i na najmniejszych obrotach wymieszać ciasto. Gotowe przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię i od razu wstawić do pieczenia na 40 minut. Po upieczeniu biszkopt wystudzić, odwrócić dnem do góry aby ładnie się wyrównał. Zimny biszkopt przekroić na trzy krążki.
MASA :
Do miski wlać śmietanę a cukier waniliowy wymieszać ze śmietan fixem. Chwilę ubijać śmietanę a potem wsypać mieszankę cukru i śmietan fixu. Śmietanę ubić a gdy będzie gotowa dodać serki waniliowe i na małych obrotach wszystko połączyć. Dowolny sok ( u mnie pomarańczowy ) rozrobić z zimną przegotowaną wodą i nasączyć nim krążki biszkoptowe.
PRZEŁOŻENIE :
Na talerzu lub paterze ułożyć pierwszy krążek ciasta i wyłożyć na niego dżem. Rozsmarować go po całej powierzchni a na dżem wyłożyć porcję masy i wyrównać powierzchnię. Przykryć drugim plackiem i posmarować go cienką warstwą masy. Koliście na śmietanie ułożyć markizy i zakryć je dodając masę śmietanową i rozsmarować wyrównując powierzchnię. Wszystko zakryć ostatnim plackiem i wyłożyć resztę śmietany. Górę i boki tortu posmarować śmietaną a boki dodatkowo ozdobić np. za pomocą widelca tworząc ukośne rowki. Mandarynki umyć, obrać, podzielić na cząstki i dodatkowo przekroić każdą wzdłuż na pół. Przygotowanymi mandarynkami obłożyć górę tortu i koliście obłożyć dół. Tort wstawić do lodówki do schłodzenia na około 2 godziny.
Piekarnik nastawić do nagrzania na 150 stopni. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Obie mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia przez sitko. Białka oddzielić od żółtek. Do miski robota wlać białka i ubić je na sztywną pianę a następnie utrwalić dodając cukier i dalej ubijać jeszcze chwilę. Potem dodawać po jednym żółtku i ubijać na mniejszych obrotach. Gdy żółtka się połączą z pianą i powstanie kogel mogel dodać mąkę i na najmniejszych obrotach wymieszać ciasto. Gotowe przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię i od razu wstawić do pieczenia na 40 minut. Po upieczeniu biszkopt wystudzić, odwrócić dnem do góry aby ładnie się wyrównał. Zimny biszkopt przekroić na trzy krążki.
MASA :
Do miski wlać śmietanę a cukier waniliowy wymieszać ze śmietan fixem. Chwilę ubijać śmietanę a potem wsypać mieszankę cukru i śmietan fixu. Śmietanę ubić a gdy będzie gotowa dodać serki waniliowe i na małych obrotach wszystko połączyć. Dowolny sok ( u mnie pomarańczowy ) rozrobić z zimną przegotowaną wodą i nasączyć nim krążki biszkoptowe.
PRZEŁOŻENIE :
Na talerzu lub paterze ułożyć pierwszy krążek ciasta i wyłożyć na niego dżem. Rozsmarować go po całej powierzchni a na dżem wyłożyć porcję masy i wyrównać powierzchnię. Przykryć drugim plackiem i posmarować go cienką warstwą masy. Koliście na śmietanie ułożyć markizy i zakryć je dodając masę śmietanową i rozsmarować wyrównując powierzchnię. Wszystko zakryć ostatnim plackiem i wyłożyć resztę śmietany. Górę i boki tortu posmarować śmietaną a boki dodatkowo ozdobić np. za pomocą widelca tworząc ukośne rowki. Mandarynki umyć, obrać, podzielić na cząstki i dodatkowo przekroić każdą wzdłuż na pół. Przygotowanymi mandarynkami obłożyć górę tortu i koliście obłożyć dół. Tort wstawić do lodówki do schłodzenia na około 2 godziny.
Jedne kawałek zjadłam oczami. Na szczęście jestem już na takim etapie że mnie nie kusi. A jak tu jeść nie można słodkiego a tu takie cuda serwujesz, to wierz mi ciężko jest.
OdpowiedzUsuńdziękuję, ja za to podziwiam twoje cuda na talerzu :)
Usuńpiękny tort:)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńŚwietnie wygląda ten błękitny krem z mandarynkami, bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńDziękuję gin :)
Usuń