czwartek, 28 lutego 2013

Tort mandarynkowo waniliowy

                                     Naszła mnie ochota na coś słodkiego ale i efektownego. Długo się nie zastanawiając jak to u mnie bywa wzięłam się do roboty i wyczarowałam pyszny torcik z mandarynkami. Moje chłopaki tak się przyzwyczaili, że praktycznie co dzień musi być coś słodkiego. A jak nie ma to pada pytanie : mamuśka nic dziś nie upiekłaś ? No i mieli niespodziankę ale ta niespodzianka nie trwała krótko, bo torcik znikł w oka mgnieniu.

  • Masa :
  • 2 serki waniliowe ( po 140 g każdy )
  • 2 śmietany 30 % ( po 330 g każda )
  • 4 łyżki domowego cukru waniliowego
  • 1 śmietan fix
  • 1 paczka markiz blacky ( 135 g )
  • odrobina niebieskiego barwnika spożywczego
  • Biszkopt :
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 1/2 szk cukru
  • Dodatkowo :
  • 300 g dżemu wiśniowego
  • 3 duże mandarynki
  • 1 łyżka margaryny do wysmarowania tortownicy
  • 2 łyżki bułki tartej do wysypania tortownicy
  • dowolny sok do nasączenia tortu
 PRZYGOTOWANIE:
BISZKOPT :
Piekarnik nastawić do nagrzania na 150 stopni. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Obie mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia przez sitko. Białka oddzielić od żółtek. Do miski robota wlać białka i ubić je na sztywną pianę a następnie utrwalić dodając cukier i dalej ubijać jeszcze chwilę. Potem dodawać po jednym żółtku i ubijać na mniejszych obrotach. Gdy żółtka się połączą z pianą i powstanie kogel mogel dodać mąkę i na najmniejszych obrotach wymieszać ciasto. Gotowe przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię i od razu wstawić do pieczenia na 40 minut. Po upieczeniu biszkopt wystudzić, odwrócić dnem do góry aby ładnie się wyrównał. Zimny biszkopt przekroić na trzy krążki.

MASA :
Do miski wlać śmietanę a cukier waniliowy wymieszać ze śmietan fixem. Chwilę ubijać śmietanę a potem wsypać mieszankę cukru i śmietan fixu. Śmietanę ubić a gdy będzie gotowa dodać serki waniliowe i na małych obrotach wszystko połączyć. Dowolny sok ( u mnie pomarańczowy ) rozrobić z zimną przegotowaną wodą i nasączyć nim krążki biszkoptowe.

PRZEŁOŻENIE :
Na talerzu lub paterze ułożyć pierwszy krążek ciasta i wyłożyć na niego dżem. Rozsmarować go po całej powierzchni a na dżem wyłożyć porcję masy i wyrównać powierzchnię. Przykryć drugim plackiem i posmarować go cienką warstwą masy. Koliście na śmietanie ułożyć markizy i zakryć je dodając masę śmietanową i rozsmarować wyrównując powierzchnię. Wszystko zakryć ostatnim plackiem i wyłożyć resztę śmietany. Górę i boki tortu posmarować śmietaną a boki dodatkowo ozdobić np. za pomocą widelca tworząc ukośne rowki. Mandarynki umyć, obrać, podzielić na cząstki i dodatkowo przekroić każdą wzdłuż na pół. Przygotowanymi mandarynkami obłożyć górę tortu i koliście obłożyć dół. Tort wstawić do lodówki do schłodzenia na około 2 godziny.

6 komentarzy:

  1. Jedne kawałek zjadłam oczami. Na szczęście jestem już na takim etapie że mnie nie kusi. A jak tu jeść nie można słodkiego a tu takie cuda serwujesz, to wierz mi ciężko jest.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, ja za to podziwiam twoje cuda na talerzu :)

      Usuń
  2. Świetnie wygląda ten błękitny krem z mandarynkami, bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.