- Farsz :
- 1 szk ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
- 1/2 szk ugotowanych suszonych grzybów
- 1 solidna garść świeżego szpinaku
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka bułki tartej
- sól do smaku
- pieprz czarny do smaku
- czosnek granulowany do smaku
- Cisto :
- 2 szk mąki pszennej typ 500
- 1 łyżeczka soli
- ok. 2/3 szk ciepłej wody
- 1 łyżka oleju
- Dodatkowo :
- 150 g dowolnej kiełbasy
- PRZYGOTOWANIE:
FARSZ :
Szpinak umyć i osuszyć a potem posiekać. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Grzyby posiekać. Na patelni rozgrzać olej a następnie wrzucić cebulę i podsmażyć ją. Do podsmażonej cebuli dodać grzyby, kaszę i szpinak i chwile smażyć farsz. Doprawić do smaku i dodać bułkę tartą i wymieszać farsz. Gotowy farsz zostawić do przestudzenia.
CIASTO :
Do miski wsypać mąkę, dodać sól i olej i wlewać wodę mieszając mąkę widelcem. Lekko połączone ciasto przełożyć na blat kuchenny lub stolnicę i wyrobić gładkie i sprężyste ciasto.
LEPIENIE PIEROGÓW :
Ciasto podzielić na kawałki i wałkować je na cienkie placki. Szklanką o średnicy 5,5 cm wycinać kółka i małą łyżeczka nakładać porcje farszu. Po nałożeniu farszu zlepiać dokładnie pierożki uważając aby w złączenie nie dostał się farsz, bo pierogi się rozkleją podczas gotowania. Gotowe pierogi układać na ściereczce i przykrywać drugą aby nie wyschły. W garnku zagotować wodę, dodać sól i ponownie zagotować. Delikatnie wkładać do wrzątku pierogi i delikatnie drewnianą łyżką je przemieszać. Pierogi gotować od wypłynięcia 1-2 minuty. ( Ja sprawdzam na dotyk, jeśli ciasto jest miękkie to czas na wyjęcie pierogów ). Ugotowane pierogi wykładać najlepiej na blaszkę wysmarowaną olejem.
Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć ją na patelni. Pierogi nakładać na talerze lub do miseczek i okrasić je kiełbasą.
sobota, 2 marca 2013
Mini pierożki z farszem gryczanym
A to moja kolejna propozycja na przemycenie kaszy gryczanej. Dla smakoszy pierogów a nie lubiących kaszy jest to doskonałe rozwiązanie. Tym razem zrobiłam pierożki takie małe, na jeden kęs. Kasza i suszone grzyby a do tego szpinak zamknięte w cieście to świetne połączenie. Do tego podsmażona kiełbaska i mamy super smaczny obiad.
4 komentarze:
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo fajny pomysł na farsz, jeszcze nie jadłam pierogów z kaszą
OdpowiedzUsuńJa taką kombinację farszu też robiłam pierwszy raz i na pewno nie ostatni :)
Usuńświetnie wyglądają i bardzo fajny pomysł na farsz:)
OdpowiedzUsuńdzięki, a farsz polecam :)
Usuń