sobota, 2 marca 2013

Mini pierożki z farszem gryczanym

                           A to moja kolejna propozycja na przemycenie kaszy gryczanej. Dla smakoszy pierogów a nie lubiących kaszy jest to doskonałe rozwiązanie. Tym razem zrobiłam pierożki takie małe, na jeden kęs. Kasza i suszone grzyby a do tego szpinak zamknięte w cieście to świetne połączenie. Do tego podsmażona kiełbaska i mamy super smaczny obiad.

  • Farsz :
  • 1 szk ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
  • 1/2 szk ugotowanych suszonych grzybów
  • 1 solidna garść świeżego szpinaku
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • czosnek granulowany do smaku
  • Cisto :
  • 2 szk mąki pszennej typ 500
  • 1 łyżeczka soli
  • ok. 2/3 szk ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju
  • Dodatkowo :
  • 150 g dowolnej kiełbasy
  •  
  •  PRZYGOTOWANIE:
    FARSZ :
    Szpinak umyć i osuszyć a potem posiekać. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Grzyby posiekać. Na patelni rozgrzać olej a następnie wrzucić cebulę i podsmażyć ją. Do podsmażonej cebuli dodać grzyby, kaszę i szpinak i chwile smażyć farsz. Doprawić do smaku i dodać bułkę tartą i wymieszać farsz. Gotowy farsz zostawić do przestudzenia.

    CIASTO :
    Do miski wsypać mąkę, dodać sól i olej i wlewać wodę mieszając mąkę widelcem. Lekko połączone ciasto przełożyć na blat kuchenny lub stolnicę i wyrobić gładkie i sprężyste ciasto.

    LEPIENIE PIEROGÓW :
    Ciasto podzielić na kawałki i wałkować je na cienkie placki. Szklanką o średnicy 5,5 cm wycinać kółka i małą łyżeczka nakładać porcje farszu. Po nałożeniu farszu zlepiać dokładnie pierożki uważając aby w złączenie nie dostał się farsz, bo pierogi się rozkleją podczas gotowania. Gotowe pierogi układać na ściereczce i przykrywać drugą aby nie wyschły. W garnku zagotować wodę, dodać sól i ponownie zagotować. Delikatnie wkładać do wrzątku pierogi i delikatnie drewnianą łyżką je przemieszać. Pierogi gotować od wypłynięcia 1-2 minuty. ( Ja sprawdzam na dotyk, jeśli ciasto jest miękkie to czas na wyjęcie pierogów ). Ugotowane pierogi wykładać najlepiej na blaszkę wysmarowaną olejem.

    Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć ją na patelni. Pierogi nakładać na talerze lub do miseczek i okrasić je kiełbasą. 


4 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł na farsz, jeszcze nie jadłam pierogów z kaszą

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja taką kombinację farszu też robiłam pierwszy raz i na pewno nie ostatni :)

      Usuń
  2. świetnie wyglądają i bardzo fajny pomysł na farsz:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.