poniedziałek, 14 sierpnia 2017

Sernik z wiaderka

Przepis na ten sernik dostałam od bratowej.
Jest to sernik na serze z wiaderka.
Ja użyłam waniliowego z wanilią.
Miałam ogromne obawy bo ser był dość rzadki, ale wyszedł mega delikatny i puszysty.
Sernik dość mocno wyrasta więc użyjcie wysokiej blaszki, co prawda opada ale jak na sernik i tak jest wysoki.
W przepisie jest 1 i 1/2 szk cukru, ja dałam 1 szk bo był dla mnie za słodki.
Ale jest pycha, spróbujcie.


Ciasto :
3/4 szk mąki pszennej typ 500 Kłos Pol
3/4 kostki miękkiego masła
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru

Masa serowa :
1 kg serka waniliowego z wanilią ( w wiaderku )
6 żółtek
2 cukry waniliowe
3 budynie śmietankowe
3/4 szk oleju
1 i 1/2 szk mleka

Piana :
9 białek
1 szk cukru

Dno tortownicy o wymiarach  34 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Składniki ciasta połączyć mikserem i rozsmarować na dnie blachy.
Składniki masy serowej wymieszać także mikserem.
Białka ubić dodając porcjami cukier, potem dodać pianę do masy serowej i delikatnie wymieszać.
Masę wyłożyć na cieście.
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec sernik 55-60 minut.
Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i w nim wystudzić sernik.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

UWAGA !!!
Sernik podczas pieczenia mocno wyrasta i blaszka powinna być dość wysoka.
Użyłam serka waniliowego President.




50 komentarzy:

  1. pysznie wygląda ten serniczek

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowicie puchaty i wysoki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno ma być mleko? Czy to pomyłka i to ilość cukru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak ma być mleko i ma być tyle cukru. W oryginale było półtorej szklanki ale dla mnie był za słodki. Dlatego daję 1 szklankę cukru.

      Usuń
  4. niestety mój nie był puchaty jest dobry ale upadł

    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba za długo były mieszane ubite białka z masą serową.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dlaczego niby były za długo mieszane ? Sernik jest puszysty , nie zbity i wysoki. Nie bardzo rozumiem ten komentarz.

      Usuń
  6. Bardzo dobry sernik:-))) Dziekuję za przepis i pozdrawiam serdecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za skorzystanie z przepisu i cieszę się, że sernik smakował. Pozdrawiam i życzę wesołych świąt :)

      Usuń
  7. Mój sernik jest bardzo puszysty i tak jakby lekko rzadki taki ma byc

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. On jest bardzo delikatny i puszysty. Ale czy rzadki ? Po wlaniu do blachy jest rzadki ale w trakcie pieczenia ładnie się ścina.

      Usuń
  8. Super sernik zabieram przepis i muszę koniecznie upiec

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i polecam dobrze pokryć dno blaszki. Miałam sygnały, że masa wypływała. Okazało się, że były przerwy i to było powodem wycieku masy.

      Usuń
  9. Wypróbowałam przepis na święta i moge z czystym sumieniem polecić ;) Pyszny sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  10. U mnie pieczony poraz drugi wszystkim bardzo smakuje a najbardziej 2 i półletniemu wnukowi który uczestniczy w przygotowaniu go i nie może się doczekać kiedy będzie mógł go jeść bardzo smaczny iserdecznie polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak ten sernik chyba wszystkim smakuje. Ja mam prawie dwuletnią wnusię i też się nim zajada.

      Usuń
  11. A ja piekłam dzisiaj i muszę przyznać że wysoki to mało powiedziane...Cudo!

    OdpowiedzUsuń
  12. Sernik wyszedł bardzo dobry. Następnym razem, dam 1,5 szkl. Cukru. Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę. Oczywiście cukier można dać według swojego gustu. Pozdrawiam :)

      Usuń
  13. A budynie trzeba najpierw ugotować czy wsypać do sera i reszty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam zasadę, że anonimowych komentarzy nie publikuję. Zrobię wyjątek.
      Nigdzie nie jest napisane o gotowaniu budyniu.
      Wsypujemy proszek.

      Usuń
  14. Ja dopiero będę piekła przez pomyłkę kupiłam ser Prezident waniliowy nie wiem czy wyjdzie dobry pieczony ale spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  15. Właśnie zrobiłam, w trakcie pieczenia faktycznie bardzo urósł, a teraz opadł. Mam nadzieję że będzie wszystkim smakował.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję że smakował. On rośnie jak szalony a potem opada. Proszę następnym razem się przedstawić, nie komentuje anonimów. Jest to napisane na dole.

      Usuń
  16. Ja nie daję ani mleka ani oleju, za to dodaję pełną szklankę śmietany kremówki, oraz zamiast budyniu szklankę mąki ziemniaczanej i wychodzi znakomicie. Bo z przepisu wychodziło ładnie spieczone, a w środku "lejące się". Teraz jest idealny. A z zapachem rumowym... mmm... niebo��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To już jest inny sernik. Następnym razem proszę się przedstawić bo inaczej komentarz nie zostanie opublikowany. W notatce na dole jest wyraźna informacja o anonimowych komentarzach. A rumu nie lubię więc nie skorzystam.

      Usuń
  17. Zamiast oleju może być masło?

    OdpowiedzUsuń
  18. Witam, w przepisie nie ma cukru a jest mleko, prosze o informacje czy w masie ma byc zarówno 1 i 1/2 mleka jak i cukier 1 szklanka? Justyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po pierwsze jest wyraźnie napisane, że nie odpowiadam anonimom. Ale zrobię wyjątek, choć wolę wiedzieć komu odpowiadam. Po drugie przepis jest jasno opisany i składniki podzielone. Do masy serowej dajemy cukier waniliowy a 1 szklankę cukru do ubicia piany. Proszę dokładnie przeczytać przepis, wszystko jest napisane. Pozdrawiam

      Usuń
  19. 3 lub 4 szklanki mąki? Czy 3/4?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest napisane, że 3 lub 4. Więc 3/4 szklanki ( czyli niepełna szklanka).

      Usuń
  20. Sernik wyszedł przepyszny!!! Bardzo dziękuję, zartanawiam się, czy można go upiec bez spodu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę. Jeśli jest możliwość to byłabym wdzięczna za zdjęcie, umieściłabym w galerii. A co do spodu to może warto spróbować. Ale trzeba dobrze dno zabezpieczyć, żeby nic nie uciekło. Chyba, że bkacha jest cała bez obręczy.
      Pozdrawiam

      Usuń
    2. Dzięki za odpowiedź. Mam zdjęcia ostatniego kawałka, ale nie mogę przesłać, albo nie umiem.

      Usuń
    3. Proszę przesłać na ewa701@amorki.pl.
      Z góry dziękuję i pozdrawiam.

      Usuń
  21. Pyszny sernik,pieklam pierwszy raz i ślicznie wyrósł. Polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i zachęcam do wysłania zdjęć sernika.

      Usuń
  22. rewelacja wczoraj upiekłam dziś już pół nie ma... A glowilam się tyle nad przepisem na sernik z serka president...ten przepis jest już w moich ulubionych a że lubię serniki w każdej postaci zapewne często będę z niego korzystać

    OdpowiedzUsuń
  23. Ten serniczek jest przepyszny Ewuniu !
    Dziękuję : )
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  24. Mój się kończy piec ale jak nim poruszam to bardzo lejący jest����‍♀️ A wszystko zrobiłam jak w przepisie ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale nic nie powinno się ruszać jak się piecze. Czy otwierała pani drzwiczki? Nie robi się tego. Sernik wyrasta wysoki a potem opada. Po wystudzenia jest tak delikatny jak pianka.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.