Postanowiłam na próbę zrobić kilka słoików.
Na razie zrobiłam jedną porcję z 2 kilogramów ogórków i wyszło mi 6 słoików.
Zobaczymy, jak się przyjmą to będę robić więcej a na razie tyle wystarczy.
Ja pokroiłam ogórki w plasterki ze skórą ale jak ktoś woli to może je obrać.
Zatem kto jeszcze nie robił niech spróbuje.
Inspiracją był przepis z internetu.
Ogórki gyros
Ogórki gyros - składniki
2 kg ogórków gruntowych
2 duże marchewki
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
2 płaskie łyżki soli kamiennej niejodowanej
2 szk cukru ( w przepisie było 2,5 ja dałam mniej )
1 szk octu
1/2 szk oleju rzepakowego
1 przyprawa do gyrosa ( kebab - gyros 30 g )
Ogórki gyros - przygotowanie
Świeże ogórki umyć i pokroić w plasterki ale bez końcówek.
Jeśli ogórki były zrywane wcześniej to należy je namoczyć około 2 godzin w wodzie.
Pokrojone ogórki zasypać solą w misce i wymieszać.
Marchew, cebulę i czosnek obrać i umyć.
Marchew pokroić w cieniutkie plasterki ( cieńsze od ogórków, ja użyłam szatkownicy ).
Cebulę pokroić w piórka a czosnek w cienkie plasterki.
Wszystko wrzucić do miski z ogórkami, dodać resztę składników i wymieszać.
Tak przygotowane ogórki odstawić na 7-8 godzin od czasu do czasu mieszając.
Po upływie tego czasu napełniać słoiki warzywami i zalać powstałą zalewą.
Potem pasteryzować je 10 minut od zagotowania.
Z tej porcji wyszło mi 6 słoików takich jak na zdjęciu.
super bardzo fajny przepis coś nowego.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i pozdrawiam :)
Usuń