rozwiń i czytaj przepis :
- Biszkopt :
- 4 jajka ( M )
- 1/2 szk cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 2/3 szk mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( płaska )
- Masa truskawkowa :
- 750 g truskawek ( mrożonych )
- 1/4 szk wody
- 2 galaretki truskawkowe
- Dodatkowo :
- 500 ml śmietany kremówki
- cukier do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Biszkopt :
Do miski wlać białka po oddzieleniu od żółtek. Ubijać a po chwili dodać
obydwa cukry i ubić pianę na sztywno. Następnie gdy cukier się rozpuści
dodać żółtka, połączyć je z białkami a następnie przez sitko przesiać
do miski mąki i proszek do pieczenia. Na najniższych obrotach lub za
pomocą łopatki wymieszać ciasto i przełożyć je do formy o wymiarach 22 x
29 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawić do nagrzanego do
170 stopni na 30 minut i upieczony biszkopt wyjąc z formy, odkleić
papier i biszkopt wystudzić na kratce. Gdy będzie zimny przekroić na dwa
blaty.
Masa truskawkowa :
Truskawki wrzucić do szerokiego rondla i
rozmrozić. Większe jeszcze lekko zmrożone przekroić na połówki. Włączyć
ogień pod rondlem i podgrzewać, wlać wodę i dalej podgrzewać aż
truskawki się zagotują. Chwilę gotować, wyłączyć ogień i wsypać
galaretki po czym dokładnie wymieszać. Masę truskawkową zostawić do
wystudzenia od czasu do czasu mieszając. Gdy masa jest gęsta ale nie
ścięta do końca przystąpić do przełożenia ciasta.
Przełożenie :
Jeden
blat biszkoptowy ułożyć na papierze z pieczenia włożonym do formy.
Nasączyć biszkopt ulubionym płynem lub ponczem ( u mnie herbatka
granulowana truskawkowa ), na biszkopt wyłożyć masę truskawkową.
Rozprowadzić ją po powierzchni biszkopta, przykryć drugim plackiem,
który także należy nasączyć. Zimną śmietanę ubić z cukrem na sztywno,
cienką warstwą rozsmarować na cieście aby śmietana lepiej się trzymała i
pozostałą śmietaną za pomocą dekoratora lu szprycy udekorować całą górę
ciasta. Gotowe ciasto wstawić do lodówki aby dobrze się związało.
z pewnością wspaniałe ciasto jak każde z truskawkami;uwielbiam! polecam ciasto ''Cuszima'' Anastazji...również z truskawkami i masa śmietanową...poezja.zapraszam na bloga ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/03/ciasto-cuszima-siostry-anastazji.html
Tak jest wspaniałe :) Polecam :)
Usuńwygląda bardzo smacznie:) zjadłabym takie ciacho:)
OdpowiedzUsuńMmm,czysta poezja :)
OdpowiedzUsuńDziękuję gin :)
UsuńRobię bardzo podobne ciasto :) jest pyszne
OdpowiedzUsuńTak, jest pyszne :)
UsuńPiękny, zapewne smaczniasty ;)
OdpowiedzUsuńDzięki Madziu, smaczniasty :)
UsuńAle kusisz .Juz nie moge się doczekac truskawek na działce-bo zeszłoroczne gdześ ...wyszły z zamrażarki :-)a smaka mam na to cudo
OdpowiedzUsuńWiesiu przegapiłam twój komentarz, truskawki już są więc do dzieła :)
Usuń