poniedziałek, 7 września 2015

Tatar wołowy



500 g wołowej ligawy
500 g wołowiny na zrazy
sól do smaku
pieprz do smaku
sos sojowy ciemny do smaku
kilka łyżek oleju
kilka łyżek wody
cebula
ogórki konserwowe

Oba rodzaje wołowiny zmielić w maszynce do mięsa dwa razy lub posiekać ostrym nożem.
Przełożyć zmielone mięso do miski najlepiej szklanej lub ceramicznej, dodać wodę która sprawi, że tatar nie będzie twardy.
Następnie dodać sos sojowy, sól, pieprz i olej i wymieszać mięso.
Odstawić na kilkanaście minut i ewentualnie doprawić.
Ogórki i cebule osobno pokroić w kostkę.
Porcje mięsa formować w kulki lub nakładać łyżka do lodów i układać na talerz.
Każdą kulkę lekko spłaszczyć robiąc na środku wgłębienie.
W każde wgłębienie rozdzielić posiekaną cebulę a dookoła położyć pokrojone ogórki.
Podawać z pieczywem, jak ktoś lubi może dodać musztardę lub żółtko.





1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.