rozwiń i czytaj przepis :
Masa cukrowa :
- 350 g cukru pudru
- 35 ml wody
- 2 łyżeczki żelatyny
- 50 g glukozy
- barwniki spożywcze
- 3 jajka ( M )
- 3 łyżki mąki tortowej
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
- 1 łyżka kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 16 g cukru waniliowego
- 1/3 szk cukru białego
- Dodatkowo :
- 500 ml dżemu jabłkowego z rodzynkami i migdałami ( może być inny )
- 4 łyżki dżemu wiśniowego
- 1/2 szk czarnej herbaty
- Masa cukrowa :Do metalowej miski należy wlać wodę i wsypać żelatynę. Gdy żelatyna napęcznieje postawić miskę z żelatyną na garnku z wodą i podgrzewać aż żelatyna się rozpuści. Dodać glukozę i mieszać aż masa zrobi się gładka, ale nie wolno zagotować. Potem zdjąć miskę z ognia i stopniowo wsypywać cukier puder i mieszać. Gdy zrobi się dość gęste wyłożyć masę na stolnicę lub blat i podsypując cukier wrabiać go do masy do momentu aż masa będzie plastyczna i nie będzie się lepiła do rąk. Masę można podzielić na części i dodając dowolne barwniki zabarwić ją a potem włożyć do woreczka i szczelnie zawinąć. Potem przystąpić do dekorowania naszego ciasta.
Biszkopt :Całe jajka wbić do miski, wsypać oba cukry i miksować aż masa będzie biała. Potem przesiać do masy jajecznej obie mąki razem z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie wymieszać na najniższych obrotach miksera. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej masę. Biszkopt piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni a potem zostawić do ostudzenia przy uchylonych drzwiczkach i zimny przekroić na 3 krążki.Przełożenie :Krążki biszkoptowe nasączyć herbatą i położyć pierwszy na paterze lub talerzu. Połowę dżemu rozsmarować na cieście, przykryć drugim krążkiem i czynność powtórzyć. Przykryć trzecim plackiem i posmarować biszkopt wymieszanym z dwoma łyżkami wody dżemem wiśniowym co pozwoli masie trzymać się przy cieście.Dekoracja :Białą masę rozwałkować na cienki placek podsypując cukrem pudrem lub smarując podłoże olejem. Potem płat masy nałożyć na ciasto dolepiając boki a nadmiar masy odciąć i zabarwić np. na żółto. Z masy wałkować cienkie podłużne paski i zwijając je lekko spiralnie obłożyć dookoła dół tortu a potem zrobić nacięcia nożem lub innym przedmiotem. Masę zieloną wałkować, nożem wycinać listki i robić nerwy i układać na torcie, mniejsze listki obłożyć dookoła tortu na dole, Z masy różowej i żółtej robić różyczki wałkując masy na placki, wycinając np. kieliszkiem po 4 kółeczka, ich brzegi nakładać jeden na drugi, zwinąć w ruloniki i przekroić nożem na pół. Potem w każdym kwiatku rozłożyć płatki i układać na dekoracji z listków na torcie. Gotowy tort wstawić przed krojeniem do lodówki.
ślicznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda wspaniale :) Mój pierwszy tort z masą cukrową to jakiś koszmar był... ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję, starałam się :)
Usuń