sobota, 3 maja 2014

Ryżowe babeczki z boczkiem, cukinią i papryką


rozwiń i czytaj przepis :

  • 1,5 szk białego ryżu
  • 350 g wędzonego boczku
  • 1/2 średniej cukinii
  • 1 czerwona papryka
  • sól ziołowa
  • sól czosnkowa
  • pieprz kolorowy
  • cebulka granulowana
  • papryka ostra
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kaszy manny
  • kurkuma

PRZYGOTOWANIE:

W dużej ilości wody z dodatkiem soli i kurkumy ugotuj ryż i odcedź na sicie. Boczek, cukinię i paprykę pokrój w kostkę. Na patelnię wrzuć boczek i podsmaż go, dodaj potem cukinię i paprykę i smaż jeszcze chwilę. Zawartość patelni przełóż do miski, dodaj ryż i przyprawy i wymieszaj wszystko, lekko przestudź. Następnie wsyp kaszę mannę i wlej rozbełtane jajka ( jajka i kasza ma za zadanie związanie babeczek ) i ponownie wymieszaj. Foremki silikonowe umieść w dołkach formy do muffinek i rozdziel masę ryżową. Babeczki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj 30 minut. Podawaj gorące np. z ketchupem.


1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.