rozwiń i czytaj przepis :
- Biszkopt :
- 3 jajka ( M )
- 3 łyżki mąki tortowej
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- różowy barwnik spożywczy
- Masa budyniowa :
- 2 budynie waniliowe
- 4 żółtka
- 200 g masła
- 2/3 szk cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 3/4 szk mąki tortowej
- 5 szk mleka
- Masa śmietanowa :
- 250 ml śmietany kremówki
- cukier do smaku
- różowy barwnik spożywczy
- Dodatkowo :
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 900 ml przegotowanej gorącej wody
PRZYGOTOWANIE:
BISZKOPT :
Jajka wbić do miski i wsypać oba cukry. Mikserem mieszać aż cukier się
rozpuści a masa podwoi objętość. Dodać barwnik, wymieszać a potem
przesiać mąki z proszkiem do pieczenia. Delikatnie na wolnych obrotach
wymieszać ciasto i przelać je do formy o wymiarach 22 x 29 cm wyłożonej
papierem do pieczenia. Biszkopt piec 30 minut w temperaturze 170 stopni.
Upieczony biszkopt wystudzić i przeciąć na dwa placki.
MASA BUDYNIOWA :
3 szklanki mleka wlać do jednego garnka a dwie do drugiego. Tam gdzie
jest więcej mleka dodać masło i wsypać oba cukry apotem zagotować. Do
drugiego garnka wsypać budynie, mąkę i dodać żółtka po czym wymieszać.
Gdy mleko się gotuje wlewać zawartość garnka i energicznie mieszając aby
nie było grudek ugotować budyń. Gotować do momentu aż budyń zgęstnieje.
PRZEŁOŻENIE :
Na dno blaszki położyć papier na którym piekł się
biszkopt ( dzięki temu będzie nam łatwiej wyjąć ciasto z formy ) a potem
położyć jeden placek i wyłożyć na niego gorący budyń. Rozprowadzić go
po cieście i przykryć drugim plackiem. Można delikatnie obciążyć i
zostawić do wystudzenia.
GALARETKA :
Do miski wlać gorącą i przegotowaną
wodę, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Wystudzić i tężejącą ale
jeszcze płynną galaretkę wylać na zimne ciasto. Ciasto wstawić do
lodówki do czasu ścięcia się galaretki.
ŚMIETANA :
Zimną śmietanę ubić z
cukrem ( ilość według uznania ). Gdy będzie ubita dodać odrobinę
barwnika i dokładnie połączyć ze śmietaną. Gotową śmietaną udekorować
górę ciasta i wstawić jeszcze na trochę do lodówki.
jak różowo!
OdpowiedzUsuńMEGA KOLOROWE!
OdpowiedzUsuńPOZDRAWIAM I ZAPRASZAM DO SIEBIE NA WWW.SMYKWKUCHNI.BLOGSPOT.COM
wygląda obłędnie i te kolory:) rewelacja:)
OdpowiedzUsuńAleż rozkosznie się w tych różach prezentuje :)
OdpowiedzUsuńKusisz niemożliwie tymi słodkościami!! Rewelacyjne ciacho!
OdpowiedzUsuńDziękuję, ciacho jest pyszne więc do dzieła dziewczyny i pieczcie :)
OdpowiedzUsuńEwo podeślij kawałek :-) tak pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko spóźniłaś się, ale następnym razem jak upiekę to podeślę na pewno :)
Usuń