piątek, 1 lutego 2013

Naleśnikowy tort z masą kaszkową

                            Jeśli lubicie kaszę mannę i naleśniki to ta kombinacja z pewnością Wam zasmakuje. Tort naleśnikowy to już któryś z kolei torcik, ale jak zawsze smaczny.


Naleśniki :
2,5 szk mąki pszennej typ 500
2 szk mleka 3,2%
1 szk oranżady
2 jajka
2 szczypty soli
1 łyżka cukru
50 ml oleju
Masa :
1 l mleka 3,2%
125 g masła
7 łyżek rozpuszczalnego kakao
1 szk kaszy manny ( błyskawicznej )
2 łyżki cukru
Dodatkowo :
cukier puder do posypania
czekolada w młynku

Naleśniki :
Składniki na naleśniki dokładnie wymieszać na gładkie bez grudek ciasto.
Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Na patelni najlepiej do naleśników usmażyć 6 grubych placków uważając aby przy przewracaniu się nie połamały.
Usmażone układać jeden na drugim.

Masa :
Do garnka wlać mleko, dodać masło, kakao i cukier i zagotować mleko z dodatkami.
Gdy mleko się gotuje wsypywać kaszę energicznie mieszając uważając aby nie powstały grudki.
Kaszę ciągle mieszając gotować około 3 minuty.

Przełożenie :
Na talerz ułożyć pierwszy naleśnik a na niego wyłożyć porcję gorącej masy.
Rozsmarować ją po naleśniku, przykryć drugim i lekko docisnąć.
Tak samo postępować z resztą warstw aż ostatnią warstwą będzie naleśnik.
Górę obficie posypać cukrem pudrem i oprószyć dookoła czekoladą w młynku.

Taki tort można spożywać zarówno na ciepło jak i na zimno. Ja osobiście wolę jeszcze ciepły.

14 komentarzy:

  1. Torty naleśnikowe są ekstra, a Twój z kakaową kaszką musi być pyszny! mmm :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie torty naleśnikowe bardzo przypadły do gustu mojemu mężowi i synom. Jest smaczny :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. taki tort dostać, marzenie! genialny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mój C. w tym roku skończy 32 lata - w zeszłym tygodniu pierwszy raz w życiu jadł kaszkę mannę... W dodatku nie ma pojęcia, co to - w Danii chyba nie występuje... :)
    Bardzo mi się ten torcik podoba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję bardzo. Często to co u nas jest znane za granicą niestety nie jest. A szkoda, bo nasza kaszka manna jest super :)

      Usuń
  4. Witam :) Właśnie znalazłam ten przepis i napewno go wypróbuje na weekend ale mam pytanie odnośnie oranżady, jakiej Pani użyła? Dziękuję i pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie wiem czy poprzedni komentarz się dodał więc wolę zapytać dwa razy :) Jakiej oranżady Pani użyła? Dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Justynko jest to zwykła biała oranżada taka w 2 litrowych butelkach z Biedronki. Można użyć dowolnej białej a nawet kolorowej.
      Pozdrawiam :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.