Smacznego :)
- Biszkopt :
- 3 wiejskie jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 szczypty proszku do pieczenia
- 1/4 szk cukru
- 1 łyżka oleju
- Masa :
- 1 szk śmietany kremówki
- 125 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru
- odrobina czerwonego barwnika spożywczego
- Owoce :
- 2 mandarynki
- kilka łyżek pestek granatu
- kilka łyżek borówki amerykańskiej
- czytaj więcej :
Biszkopt : Białka oddzielić od żółtek i białka ubić na sztywną pianę z
cukrem. Do ubitych białek dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Następnie
dodać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i za pomocą szpatułki
wymieszać. Na koniec wlać olej, ponownie delikatnie wymieszać. Masę
przelać do formy silikonowej do tarty o średnicy 26 cm i wyrównać
powierzchnię. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i
piec biszkopt 25 minut. Po upieczeniu biszkopt wyjąć z formy i wystudzić
odwrócony do góry dnem. Ostudzony biszkopt nasączyć dowolnym płynem
według naszego uznania ( u mnie była to herbata owocowa ). Masa :
Bardzo zimną śmietanę ubić z cukrem na sztywno dodając barwnik. Potem
dodać serek mascarpone i wszystko dokładnie połączyć. Wykończenie :
Gotową masę śmietanową wyłożyć na biszkopt. Mandarynki umyć, obrać i
podzielić na cząstki. Borówki ( ja użyłam rozmrożonych ) rozłożyć na
masie śmietanowej. Następnie koliście dookoła ułożyć mandarynki i
obłożyć na brzegu okrąg pestkami granatu. Resztę pestek posypać po
wierzchu torcika po borówkach. Gotowy torcik schłodzić około 30 minut.
Gratuluję rocznicy bloga. Życzę Ci kolejnych udanych lat spędzonych na blogowaniu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńWygląda przepysznie ;D
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńEwuniu, gratulacje z okazji pierwszej rocznicy! Życzę Ci jeszcze wielu takich okazji do upieczenia jubileuszowego torcika i mnóstwa wspaniałych pomysłów na pyszne jedzonko! :D
OdpowiedzUsuńDziękuję Edytko. Nawet się nie obejrzysz jak i Ciebie roczek minie :)
UsuńPrześliczne to ciacho, takie letnie :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego i powodzenia w dalszym prowadzeniu bloga :)
Dzięki Gin.
UsuńA ciacho może w końcu przepędzi zimę :)
Gratuluję Ewcia, przegapiłam ale byłam chora i nie zaglądałam.
OdpowiedzUsuńWszystkiego co najsmaczniejsze, dalszego miliona pomysłów i bądź po prostu bądź ;-)
Buziaki Ewcia :-)
Dziękuję Dorotko.
UsuńMam nadzieję, że ze zdrówkiem już okey :)