sobota, 16 czerwca 2018

Ciasto z budyniem i owocami

Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na niedzielne ciacho to może skusicie się na takie.
Kruche, budyń i owoce to super smaczne i łatwe w przygotowaniu ciasto.
Co prawda dziś znowu jest gorąco ale dla kawałka tego ciasta warto się pomęczyć przy włączonym piekarniku.


Cukier możecie kupić w Kuchnie Świata, gdzie znajdziecie super produkty.

Ciasto :
500 g mąki pszennej typ 500
2 jajka
250 g masła
1/2 szk cukru białego
1 łyżka ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Owoce :
2 jabłka
300 g czereśni
4 łodygi rabarbaru
1 szk borówek amerykańskich

Budyń :
1,2 l mleka
3 budynie waniliowe
3 łyżki cukru

Dodatkowo :
1 kisiel cytrynowy

Składniki ciasta połączyć w robocie z nożami do siekania.
Blachę o wymiarach 34 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2/3 ciasta wylepić dno blaszki i nakłuć widelcem, wstawić blachę do lodówki na co najmniej pół godziny.
Resztę włożyć do woreczka i schować do zamrażarki.,

Ugotować budyń i mieszać od czasu do czasu, ma być jeszcze ciepły.

Jabłka i rabarbar pokroić a czereśnie wydrążyć.

Na cieście rozsypać połowę kisielu wyłożyć jabłka, rabarbar, czereśnie i borówki i posypać resztą kisielu.
Zakryć owoce ciepłym budyniem i zetrzeć na wierzch ciasto z zamrażarki.
Ciasto piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Można posypać cukrem pudrem.



8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Mrożone owoce mogą za bardzo puścić wodę więc nie polecałabym . Ale ewentualnie tylko borówki można dać.

      Usuń
  2. ciekawy przepis a czereśnie leża

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Ciekawe jakim cudem, tego ciasta nie da się zepsuć. Dobrze by było podesłać fotkę co było nie tak.

      Usuń
    2. Robiłam wyszedł zakalec z ciasta nie polecam

      Usuń
    3. Proszę wysłać zdjęcie tego zakalca. Jak widać u mnie go nie ma więc coś zrobione jest nie tak, trzeba trzymać się przepisu. I nawet nie wiem jak się zwracać Pan czy Pani.

      Usuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...