środa, 20 czerwca 2018

Kalafiorowa z cukinią

Lubicie kalafiorową ?
A lubicie cukinię ?
To ta zupa przypadnie Wam do gustu.
Zupa z młodych warzyw ale można ugotować ją jak już sezon na młode się skończy.
Bo taka zupa zawsze smakuje.



1 kość ze schabu ( tak około 50 cm )
1 kalafior
5 marchewek
1/4 korzenia selera
1 cukinia
1 korzeń pietruszki
10 ziemniaków
1/2 pęczka natki pietruszki
1 szk słodkiej śmietanki 18 %
sól do smaku
czarny pieprz do smaku
woda

Kość umyć i przeciąć na mniejsze kawałki ( tak aby zmieściły się w garnku ).
Zagotować, zdjąć burzyny, posolić i gotować na małym ogniu prawie do miękkości.
Dodać pokrojone w kostkę : seler, pietruszkę i marchew oraz ziemniaki.
Gotować kilka minut i dodać podzielony na różyczki kalafior, po kilku minutach dodać pokrojoną cukinię.
Dodać pieprz do smaku i gotować 5 minut.
Śmietanę wlać do naczynia i zahartować ją zupą a potem wlać tę mieszankę do zupy. 
Z kości obrać mięso i wrzucić je do zupy.
Wymieszać.
Dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać zupę.
Podawać samą lub jak ktoś woli z pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.