- Beza :
- 1 szk białek ( użyłam rozmrożonych )
- 1 szk cukru białego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu
- 1 szczypta soli
- odrobina czerwonego barwinka spożywczego
- Dodatkowo :
- 600 ml śmietany kremówki
- cukier do smaku
- 250 g truskawek
- 2 mandarynki
- 2 szt kiwi
- 1/3 szk borówki amerykańskiej ( użyłam mrożonej )
Beza :
Białka wlać do miski miksera i ubijać ze szczyptą soli. Następnie dodawać porcjami cukier i nadal ubijać aż piana będzie lśniąca. Na koniec dodać ocet i mąkę ziemniaczaną oraz barwnik i ubijać jeszcze około trzech minut. Blachę z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia i na środku odrysować okręg o średnicy 25 cm. Na okręg wyłożyć pianę i rozprowadzić ją. Tak przygotowaną pianę wstawić z blachą do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 5 minut a potem zmniejszyć temperaturę do 110 stopni i piec 100 minut. Po tym czasie otworzyć drzwiczki piekarnika i ostudzić bezę a potem wyjąć ją na paterę.
Śmietana :
Mocno zimną śmietanę ubić z cukrem na sztywno, cukru powinno być według naszego uznania. Gotową śmietanę wyłożyć na bezę i rozprowadzić ją po powierzchni bezy.
Przyozdobienie :
Owoce umyć, obrać, pokroić według uznania i udekorować nimi Pavlovą. Można podawać od razu lub schłodzoną.
Inspiracją była dla mnie Pavlova Gosi85
Białka wlać do miski miksera i ubijać ze szczyptą soli. Następnie dodawać porcjami cukier i nadal ubijać aż piana będzie lśniąca. Na koniec dodać ocet i mąkę ziemniaczaną oraz barwnik i ubijać jeszcze około trzech minut. Blachę z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia i na środku odrysować okręg o średnicy 25 cm. Na okręg wyłożyć pianę i rozprowadzić ją. Tak przygotowaną pianę wstawić z blachą do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 5 minut a potem zmniejszyć temperaturę do 110 stopni i piec 100 minut. Po tym czasie otworzyć drzwiczki piekarnika i ostudzić bezę a potem wyjąć ją na paterę.
Śmietana :
Mocno zimną śmietanę ubić z cukrem na sztywno, cukru powinno być według naszego uznania. Gotową śmietanę wyłożyć na bezę i rozprowadzić ją po powierzchni bezy.
Przyozdobienie :
Owoce umyć, obrać, pokroić według uznania i udekorować nimi Pavlovą. Można podawać od razu lub schłodzoną.
Inspiracją była dla mnie Pavlova Gosi85
Alez ona piekna.Wszystkiego najlepszego dla Ciebie i Adama oby szczęście Was nie opuszczało :-)
OdpowiedzUsuńDorotko dziękujemy :)
UsuńPiękna Ci wyszła!:) 100 lat dla Was i rajskiego życia:))
OdpowiedzUsuńdoskonała:)
OdpowiedzUsuńpyszne wygląda, wszystkiego naj:)
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo Justyna :)
UsuńWygląda genialnie!:) Najpiękniejsza jaką widziałam :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło czytać taki komentarz, tym bardziej że to moja pierwsza Pavlova. Dziękuję :)
UsuńPrzesliczna! I oby Wasze malzenstwo bylo takie samo piekne nastepne 20 lat!
OdpowiedzUsuńA swoja droga to nie mialam pojecia, ze zamrozone bialka dadza sie ubic...
Ślicznie dziękuję w imieniu swoim i męża.
UsuńA co do białek to bez problemu się ubijają, więc polecam ten sposób.