sobota, 23 lutego 2013

Pavlova dla Adama i Ewy

                        20 lutego obchodziliśmy z mężem 20-tą rocznicę ślubu. Ale ten czas szybko leci, najbardziej widać to po dzieciach. Po nas też, bo człowiek coraz starszy jest. Postanowiłam zrobić coś słodkiego ale takiego czego jeszcze nigdy nie robiłam. Wybór padł na Pavlovą. Jest smaczna a przede wszystkim bardzo dekoracyjna, i na takie specjalne okazje w sam raz. I muszę przyznać, że Pavlova będzie na pewno częstszym gościem na naszym stole. A zimową porą mamy odrobinę lata pięknego i kolorowego.

  • Beza :
  • 1 szk białek ( użyłam rozmrożonych )
  • 1 szk cukru białego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 szczypta soli
  • odrobina czerwonego barwinka spożywczego
  • Dodatkowo :
  • 600 ml śmietany kremówki
  • cukier do smaku
  • 250 g truskawek
  • 2 mandarynki
  • 2 szt kiwi
  • 1/3 szk borówki amerykańskiej ( użyłam mrożonej )
 PRZYGOTOWANIE:
Beza :
Białka wlać do miski miksera i ubijać ze szczyptą soli. Następnie dodawać porcjami cukier i nadal ubijać aż piana będzie lśniąca. Na koniec dodać ocet i mąkę ziemniaczaną oraz barwnik i ubijać jeszcze około trzech minut. Blachę z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia i na środku odrysować okręg o średnicy 25 cm. Na okręg wyłożyć pianę i rozprowadzić ją. Tak przygotowaną pianę wstawić z blachą do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 5 minut a potem zmniejszyć temperaturę do 110 stopni i piec 100 minut. Po tym czasie otworzyć drzwiczki piekarnika i ostudzić bezę a potem wyjąć ją na paterę.

Śmietana :
Mocno zimną śmietanę ubić z cukrem na sztywno, cukru powinno być według naszego uznania. Gotową śmietanę wyłożyć na bezę i rozprowadzić ją po powierzchni bezy.

Przyozdobienie :
Owoce umyć, obrać, pokroić według uznania i udekorować nimi Pavlovą. Można podawać od razu lub schłodzoną.

Inspiracją była dla mnie Pavlova Gosi85

10 komentarzy:

  1. Alez ona piekna.Wszystkiego najlepszego dla Ciebie i Adama oby szczęście Was nie opuszczało :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna Ci wyszła!:) 100 lat dla Was i rajskiego życia:))

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne wygląda, wszystkiego naj:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda genialnie!:) Najpiękniejsza jaką widziałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło czytać taki komentarz, tym bardziej że to moja pierwsza Pavlova. Dziękuję :)

      Usuń
  5. Przesliczna! I oby Wasze malzenstwo bylo takie samo piekne nastepne 20 lat!
    A swoja droga to nie mialam pojecia, ze zamrozone bialka dadza sie ubic...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ślicznie dziękuję w imieniu swoim i męża.
      A co do białek to bez problemu się ubijają, więc polecam ten sposób.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.