środa, 13 marca 2013

Zupa gulaszowa

                        A to jest wersja zupy gulaszowej na łopatce wieprzowej. Każdy ma swój sposób na tę zupę. Ja nie mając wołowiny zrobiłam ją na wieprzowinie a i tak wyszła smaczna. Do tej zupy pieczywko i mamy rozgrzewające danie na zimne dni. A przyprawiłam ją między innymi przyprawami jednej z moich ulubionych marek.

  • 600 g wieprzowej łopatki
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszka czerwonej fasoli
  • 1/2 puszki groszku
  • 5 średnich ziemniaków
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1,5 l bulionu ( u mnie rosół )
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 4 suszone papryczki peperoncini
  • 1/4 łyżeczki pikantnej mieszanki pieprzów
  • 1 łyżka kucharka w płynie
  • sól do smaku
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  •  
  •  PRZYGOTOWANIE:
    Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wsypać słodką paprykę i chwilę ją smażyć. Wrzucić pokrojone mięso i smażyć do zrumienienia. Cebulę i marchew oraz ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ziemniaki oraz marchew zalać wodą. Do podsmażonego mięsa dodać pokrojoną cebulę i dalej chwilę smażyć. Zawartość patelni przełożyć do większego garnka, zalać bulionem oraz dodać liść i ziele i gotować mięso prawie do miękkości. Następnie dodać pokrojoną marchewkę, ziemniaki i paprykę oraz resztę przypraw i dalej gotować na małym ogniu. Kukurydzę, groszek i fasolę odsączyć ( fasolę opłukać ) i dodać do zupy. Potem dodać koncentrat i wszystko zagotować. W miarę potrzeby doprawić. Mąkę rozrobić z odrobiną wody i zagęścić nią zupę po czym zagotować. Zupę podawać gorącą z pieczywem.

6 komentarzy:

  1. U mnie dzis taka nieprzyjemna pogoda, ze chetnie bym sie rozgrzala taka zupa :)

    P.S Zapraszam do mnie na bloga na konkurs :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham gulaszową <3 A nigdy sama nie przyrządzałam. Chyba czas najwyższy! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zupa gulaszowa jest pyszna i wbrew pozorom łatwa do zrobienia :)

      Usuń
  3. smacznie wygląda, ładna miseczka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję.
      A miseczka kupiona dosłownie za grosze. W Koszalinie jest sklep z różnymi skorupami przywożonymi z Niemiec. Także można coś fajnego i niedrogo kupić.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.