- 600 g wieprzowej łopatki
- 2 marchewki
- 1 czerwona papryka
- 1 duża cebula
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 puszka czerwonej fasoli
- 1/2 puszki groszku
- 5 średnich ziemniaków
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1,5 l bulionu ( u mnie rosół )
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 4 suszone papryczki peperoncini
- 1/4 łyżeczki pikantnej mieszanki pieprzów
- 1 łyżka kucharka w płynie
- sól do smaku
- 1 łyżka mąki
- 3 łyżki oleju
- 100 g koncentratu pomidorowego
- PRZYGOTOWANIE:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wsypać słodką paprykę i chwilę ją smażyć. Wrzucić pokrojone mięso i smażyć do zrumienienia. Cebulę i marchew oraz ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ziemniaki oraz marchew zalać wodą. Do podsmażonego mięsa dodać pokrojoną cebulę i dalej chwilę smażyć. Zawartość patelni przełożyć do większego garnka, zalać bulionem oraz dodać liść i ziele i gotować mięso prawie do miękkości. Następnie dodać pokrojoną marchewkę, ziemniaki i paprykę oraz resztę przypraw i dalej gotować na małym ogniu. Kukurydzę, groszek i fasolę odsączyć ( fasolę opłukać ) i dodać do zupy. Potem dodać koncentrat i wszystko zagotować. W miarę potrzeby doprawić. Mąkę rozrobić z odrobiną wody i zagęścić nią zupę po czym zagotować. Zupę podawać gorącą z pieczywem.
środa, 13 marca 2013
Zupa gulaszowa
A to jest wersja zupy gulaszowej na łopatce wieprzowej. Każdy ma swój sposób na tę zupę. Ja nie mając wołowiny zrobiłam ją na wieprzowinie a i tak wyszła smaczna. Do tej zupy pieczywko i mamy rozgrzewające danie na zimne dni. A przyprawiłam ją między innymi przyprawami jednej z moich ulubionych marek.
6 komentarzy:
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
U mnie dzis taka nieprzyjemna pogoda, ze chetnie bym sie rozgrzala taka zupa :)
OdpowiedzUsuńP.S Zapraszam do mnie na bloga na konkurs :)
U nas też mróz, choć świeci słońce :)
UsuńKocham gulaszową <3 A nigdy sama nie przyrządzałam. Chyba czas najwyższy! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńZupa gulaszowa jest pyszna i wbrew pozorom łatwa do zrobienia :)
Usuńsmacznie wygląda, ładna miseczka:)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńA miseczka kupiona dosłownie za grosze. W Koszalinie jest sklep z różnymi skorupami przywożonymi z Niemiec. Także można coś fajnego i niedrogo kupić.