środa, 13 marca 2013

Majonezowa babka z lukrem

                       Na temat tej babki słyszałam różne opinie. A le nie byłabym sobą gdybym sama się nie przekonała. I muszę stwierdzić, że zdecydowanie z tym testem zwlekałam. Babka jest smaczna, bardzo puszysta i wilgotna. Lukier dodaje jej elegancji i smaku. Na pewno upiekę ją na Święta, bo wczoraj po upieczeniu chłopaki zjedli ją dosłownie w chwilę. Tak więc mam już jedną propozycję na babkę świąteczną. I babkę robi się szybko a w tym całym świątecznym maratonie czas się liczy.

  • 5 wiejskich jajek
  • 1 szczypta soli
  • 1/2 szk cukru
  • 1/2 szk mąki pszennej typ 500
  • 1/2 szk mąki ziemniaczanej
  • 1 op cukru waniliowego z prawdziwą wanilią ( 10 g )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 lekko czubate łyżki majonezu
  • Lukier :
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka glukozy
  • około 1,5 łyżki soku z cytryny
  • odrobina czerwonego barwnika spożywczego
  • biała posypka do ciast
PRZYGOTOWANIE:
Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczypta soli a następnie dodać cukier i dalej ubijać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka i delikatnie połączyć. Następnie wsypać cukier waniliowy i nadal miksować na małych obrotach. Potem w trakcie wolnego miksowania dodawać po łyżce mieszanki mąk i wszystko wymieszać. Na koniec dodać po łyżce majonezu i ciasto wymieszać aż majonez się połączy a masa będzie jednolita i delikatna. Ciasto przelać do formy babkowej silikonowej ( jeżeli babka będzie się piekła w zwykłej formie należy ja wysmarować masłem i wysypać bułką tartą ). Babkę piec w temperaturze 175-180 stopni przez 40-45 minut, w zależności od piekarnika. Należy sprawdzić patyczkiem czy jest suchy. Jeżeli jest suchy oznacza to, że babka jest upieczona. Gotową bakę wyjąć do przestudzenia. Gdy babka stygnie należy wymieszać składniki lukru, ( nie powinien być za rzadki ani za gesty ). Przygotowanym lukrem udekorować babkę i posypać na koniec posypką.



6 komentarzy:

  1. Ależ mi ślinka pociekła ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ciekawe, a ona słodka jest czy raczej wytrawna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest dość słodka a majonez w ogóle nie jest wyczuwalny. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona tą babką.

      Usuń
  3. Super, znam taką babkę i potwierdzam ZAWSZE sie udaje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak super jest i na Święta też na pewno zrobię :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.