- 5 wiejskich jajek
- 1 szczypta soli
- 1/2 szk cukru
- 1/2 szk mąki pszennej typ 500
- 1/2 szk mąki ziemniaczanej
- 1 op cukru waniliowego z prawdziwą wanilią ( 10 g )
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 lekko czubate łyżki majonezu
- Lukier :
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka glukozy
- około 1,5 łyżki soku z cytryny
- odrobina czerwonego barwnika spożywczego
- biała posypka do ciast
PRZYGOTOWANIE:
Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić ze szczypta soli a następnie dodać cukier i dalej ubijać.
Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka i delikatnie połączyć. Następnie
wsypać cukier waniliowy i nadal miksować na małych obrotach. Potem w
trakcie wolnego miksowania dodawać po łyżce mieszanki mąk i wszystko
wymieszać. Na koniec dodać po łyżce majonezu i ciasto wymieszać aż
majonez się połączy a masa będzie jednolita i delikatna. Ciasto przelać
do formy babkowej silikonowej ( jeżeli babka będzie się piekła w zwykłej
formie należy ja wysmarować masłem i wysypać bułką tartą ). Babkę piec w
temperaturze 175-180 stopni przez 40-45 minut, w zależności od
piekarnika. Należy sprawdzić patyczkiem czy jest suchy. Jeżeli jest
suchy oznacza to, że babka jest upieczona. Gotową bakę wyjąć do
przestudzenia. Gdy babka stygnie należy wymieszać składniki lukru, ( nie
powinien być za rzadki ani za gesty ). Przygotowanym lukrem udekorować
babkę i posypać na koniec posypką.
Ależ mi ślinka pociekła ;)
OdpowiedzUsuńto częstuj się :)
Usuńbardzo ciekawe, a ona słodka jest czy raczej wytrawna?
OdpowiedzUsuńjest dość słodka a majonez w ogóle nie jest wyczuwalny. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona tą babką.
UsuńSuper, znam taką babkę i potwierdzam ZAWSZE sie udaje:)
OdpowiedzUsuńTak super jest i na Święta też na pewno zrobię :)
Usuń