A nagrodą jest waza do zupy firmy Villeroy&Boch.
- 1 l zimnej wody
- 3 skrzydełka z kurczaka
- 1 duża marchewka
- 1 mała cebula
- 1 średni korzeń pietruszki
- mały kawałek selera
- 100 g koncentratu pomidorowego Pudliszki
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- zioła włoskie do smaku
- Dodatkowo :
- włoskie paluszki chlebowe z czosnkiem
Skrzydełka umyć a warzywa obrać i także umyć. Wodę wlać do garnka,
włożyć skrzydełka i zagotować. Dodać warzywa i gotować na małym ogniu
prawie do miękkości. Następnie do drugiego garnka przełożyć warzywa i
skrzydełka i przelać wywar przez sitko. Dodać koncentrat i przyprawy a
bazylię rozetrzeć w dłoniach i także wsypać do zupy. Zupę dokładnie
wymieszać aż koncentrat się rozpuści. Dalej gotować aż warzywa będą
miękkie. Za pomocą blendera zmiksować wszystkie warzywa w zupie.
ewentualnie doprawić jeszcze do smaku. Gotową zupę nalewać na talerze i
podawać z paluszkami chlebowymi.
dzięki :)
OdpowiedzUsuń