Jednak jakoś nie mogłam się zabrać za jej ugotowanie.
Ta zupa to raczej deser, który możemy zjeść na ciepło lub zimno ale na ciepło jak dla mnie jest lepsza.
Zupa jest prosta w przygotowaniu ale ważne jest aby z zupy nie zrobić jajecznicy bo niestety może się tak stać.
Trzeba uważać a wszystko się uda.
Zupa nic
Zupa nic - składniki
1 l mleka
4 jajka
4 łyżki cukru
2 łyżki ekstraktu waniliowego
Zupa nic - przygotowanie
W garnku zagotować mleko, zmniejszyć ogień do minimum.
Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić dodając 2 łyżki cukru.
Na mleko kłaść łyżką porcje piany a po chwili odwracać nasze chmurki.
Wyjmować je łyżką cedzakową na talerz.
Żółtka utrzeć z resztą cukru i ekstraktem waniliowym na kogel mogel.
Cały czas miksując żółtka bardzo powoli i maleńką strużką wlewać gorące mleko do żółtek.
Mieszać do momentu aż wylejemy całe mleko.
Zupę można dodatkowo zagotować ale to nie jest konieczne i trzeba uważać aby żółtka się nie ścięły.
Gotową zupę nalewać na talerze, na zupie kłaść nasze chmurki i na koniec udekorować świeżą miętą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.