Idealnie się sprawdził i tort był smaczny.
Wbrew pozorom tory nie są trudne do zrobienia i często wymagają mniej czasu na przygotowanie niż jakieś przekładane ciasta.
Może ktoś się skusi i sobie wyczaruje taki torcik ?
tort wybuchowy - tort z granatem
tort wybuchowy - składniki
biszkopt :
6 jajek
4 łyżki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szk cukru
śmietana :
1 l śmietany kremówki
500 g mascarpone
cukier do smaku
dodatkowo :
pestki z 2 granatów
1 szk wody z sokiem z cytryny
tort wybuchowy - przygotowanie
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka ubić na sztywno dodają stopniowo cukier.
Potem wmieszać delikatnie po jednym żółtku i na koniec delikatnie i partiami dodać przesiane z proszkiem do pieczenia mąki.
Ciasto wyłożyć do formy i piec 40 minut.
Biszkopt wystudzić i wyjąć z formy.
Przekroić na 3 blaty.
Wydrążyć pestki granatów z łupiny.
Śmietanę ubić z cukrem i mascarpone.
Pierwszy blat nasączyć wodą z sokiem z cytryny.
Wyłożyć porcję śmietany i posypać porcją granatu.
Czynność powtórzyć.
Przykryć trzecim blatem, nasączyć go i posmarować tort na górze i dookoła.
Na koniec tort udekorować resztą śmietany i posypać granatem.
Tort schłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.