Zamiast smażonej cebulki dodałam prażoną ale domową.
Wbrew pozorom przygotowanie takiej cebuli nie jest trudne.
Kleik fajnie związuje farsz gdy okaże się, że jest zbyt luźny za sprawą złego gatunku ziemniaków.
Tak więc do dzieła i lepimy pyszne, domowe pierogi.
ruskie z kleikiem ryżowym
ruskie z kleikiem ryżowym - składniki
Farsz :
500 g twarogu
750 g ugotowanych ziemniaków
1 szk prażonej cebulki ( domowej )
3/4 szk kleiku ryżowego
sól do smaku
pieprz do smaku
Ciasto :
500 ml ciepłej wody ( prawie gorącej )
4 łyżki oleju
1 łyżka soli
ruskie z kleikiem ryżowym - przygotowanie
Ugotowane i ostudzone ziemniaki zmielić, dodać kleik i cebulkę.
Doprawić do smaku.
Składniki ciasta wymieszać w misce a potem zagnieść gładkie ciasto.
Gotowe ciasto zakryć miską i zostawić na pół godziny.
Potem ciasto dzielić na porcje i wałkować na cienkie placki.
Wycinać kółka ( u mnie średnica 10 cm ).
Na kółkach kłaść porcje farszu i zlepiać pierogi.
Układać na ściereczce i zakrywać je aby nie wyschły.
Gotowe pierogi wrzucać na wrzątek i gotować kilka minut od wypłynięcia.
Wyjmować łyżką cedzakową i podawać okraszone lub odsmażane z surówką.
szukam dobrego przepisu na pierogi nie potrafię ich zrobić choć kilkakrotnie próbowałam je robić,albo ciasto mam zbyt twarde albo farsz zbyt rzadki. Przymierzam się do twojego przepisu.Nie mam bloga jestem babcią i chcę zrobić coś dla moich wnucząt. Maria
OdpowiedzUsuńTrzeba znaleźć złoty środek na swoje dobre ciasto. Ja kombinuję i jakoś zawsze wychodzą. Proszę spróbować i dać znać jak się udały. Pozdrawiam.
Usuń