W końcu postanowiłam ją zrobić i muszę przyznać, że zwlekałam zbyt długo.
Taka karkówka jest smaczna i wymaga małego nakładu pracy.
Idealne danie na obiad, można podać je z ziemniakami lub pieczywem.
Do karkówki dodałam fajnych produktów, które możecie nabyć w Kuchnie Świata a jest to pasta paprykowa i pasta z czosnku.
Karkówka w marynacie ketchupowej
karkówka w marynacie ketchupowej - składniki
1 karkówka ( 2 kg )
3 duże cebule
marynata :
1 szk pikantnego ketchupu
1/2 szk wody
1 łyżka soli ( płaska )
1/4 łyżeczki pieprzu kolorowego
2 łyżki pasty paprykowej Gochujang
2,5 łyżki pasty z czosnku
1 łyżka słodkiej papryki
3 łyżki musztardy
2 łyżki koncentratu pomidorowego
karkówka w marynacie ketchupowej - przygotowanie
Składniki marynaty dokładnie wymieszać.
Karkówkę przeciąć wzdłuż na pół i potem pokroić w plastry.
Cebulę pokroić w półplasterki.
Pokrojone składniki włożyć do miski, wlać marynatę i dokładnie wszystko wymieszać aby każdy kawałek mięsa pokrył marynatą.
Odstawić na 2 godziny.
Potem wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego, zakryć pokrywką i wstawić do piekarnika.
Nastawić temperaturę na 200 stopni i jak piekarnik się nagrzeje piec godzinę.
Potem zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 45 minut.
Jeśli użyjecie kilogram karkówki to należy zmniejszyć ilość składników marynaty i skrócić czas pieczenia ( 45 minut i 35 minut ).
Bardzo ciekawy przepis
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam :)
Usuń