- 1 udziec z indyka ( ok. 1,3 kg )
- 1 cebula
- 1,5 szk kurek ( miałam blanszowane mrożone )
- sól do smaku
- pieprz kolorowy do smaku
- 1/2 łyżeczki przyprawy ognisty smok
- 4 łyżki sosu chili słodko pikantnego
- 4 łyżki oleju
- woda do podlewania
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
Udziec umyć, usunąć skórę i kość i pokroić w sporą kostkę. Cebulę obrać,
opłukać i dowolnie pokroić. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i
przyprawę ognisty smok i podsmażyć. Gdy się zarumieni dodać cebulę i
dalej smażyć. Następnie dodać kurki i pozostałe przyprawy, podlać
odrobiną wody i dusić pod przykryciem. W trakcie duszenia w razie
konieczności podlewać odrobiną wody i dusić mięso do miękkości. Na
koniec ewentualnie jeszcze doprawić i zagęścić mięso w kurkach mąką
wymieszaną w około 50 ml wody i zagotować. Takie mięso można podać np. z
ryżem i dowolną surówką.
Pycha :)
OdpowiedzUsuńbyło pycha, polecam :)
UsuńPyszności,a jak pięknie podałaś mmm :-)
OdpowiedzUsuń