czwartek, 6 września 2012

Mielone w paprykowej obrączce

                          Tradycyjne kotlety mielone z krążkiem papryki. Papryka może być różnego koloru.


  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 50 ml wody
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do obtaczania
  • 2 duże papryki czerwone ( mogą być inne kolory )
PRZYGOTOWANIE:
Umyte mięso zmielić w maszynce do mięsa razem z obranym czosnkiem i cebulą. Do mięsa dodać jajka, wodę i przyprawy i wyrobić masę. Ze środkowych części papryki wyciąć 8 krążków ( końcówki można zużyć do surówki lub dipu paprykowego ). Masę mięsną podzielić na 8 części i w każdy krążek z papryki włożyć po porcji mięsa. Uformować kotlety i obtoczyć je w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, włożyć kotlety i smażyć na złoty kolor z obu stron. Podawać z dowolnymi dodatkami ( ja podałam z ziemniakami i buraczkami ).

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.