- 500 g łopatki wieprzowej
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 4 łyżki bułki tartej
- 50 ml wody
- sól do smaku
- pieprz kolorowy do smaku
- olej do smażenia
- bułka tarta do obtaczania
- 2 duże papryki czerwone ( mogą być inne kolory )
Umyte mięso zmielić w maszynce do mięsa razem z obranym czosnkiem i
cebulą. Do mięsa dodać jajka, wodę i przyprawy i wyrobić masę. Ze
środkowych części papryki wyciąć 8 krążków ( końcówki można zużyć do
surówki lub dipu paprykowego ). Masę mięsną podzielić na 8 części i w
każdy krążek z papryki włożyć po porcji mięsa. Uformować kotlety i
obtoczyć je w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, włożyć kotlety i
smażyć na złoty kolor z obu stron. Podawać z dowolnymi dodatkami ( ja
podałam z ziemniakami i buraczkami ).
Dziękuję i pozdrawiam Kruszynko :)
OdpowiedzUsuń