czwartek, 6 września 2012

Serowe babeczki z masą krówkową

                     Tym razem padło na babeczki z masą serowo krówkową o smaku trufli. Co tu dużo pisać, babeczki jak zwykle wyszły pyszne i ekspresowo zniknęły.


  • 300 g mąki tortowej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 białko
  • 100 ml oleju
  • 3/4 szk mleka
  • Nadzienie :
  • 250 g białego sera
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka budyniu śmietankowego
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki masy krówkowej truflowej
PRZYGOTOWANIE:
Suche składniki wymieszać w misce. Płynne składniki wymieszać. Do płynnych składników wsypać suche i wymieszać ciasto widelcem lub łyżką. W drugiej miseczce umieścić ser, rozgnieść go widelcem. Dodać żółtko, cukier, budyń i masę krówkową i wymieszać masę serową. Wilgotnymi dłońmi uformować 12 kulek z masy serowej. Blachę na muffinki wyłożyć foremkami papierowymi lub silikonowymi. Do każdej nałożyć po jednej łyżce ciasta, na środku położyć kulki sera. Następnie lekko docisnąć kulki i wyłożyć resztę ciasta na ser. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez 25 minut.


5 komentarzy:

  1. Babeczki są pyszne, a jak podobają mi się kwiaty które je ozdabiają! Moja babcia miała takie suszki w ogrodzie, jak one się nazywają?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wstyd się przyznać, ale nie pamiętam nazwy tych kwiatów.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. super babeczki. takie kwiaty też miała moja babcia :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.