- 3 czerwone papryki
- 1 papryka biała
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 pomidory ( gruntowe )
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- 1/3 szk posiekanej natki pietruszki
- 170 g chorizo
- sól do smaku
- pieprz kolorowy do smaku
- 5 łyżek sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka przyprawy ognisty smok ( może być ostra papryka )
- 1/2 szk wody
- 3 łyżki masła
Papryki pozbawić gniazd nasiennych, umyć i pokroić w paski. cebulę
obrać, umyć i pokroić w półplasterki. Pomidory umyć i pokroić w sporą
kostkę. Chorizo pokroić w plasterki a czosnek obrać i przecisnąć przez
praskę. Fasolę i kukurydzę odsączyć z zalewy a fasolę dodatkowo opłukać.
W dużym garnku roztopić masło i wrzucić pokrojoną cebulę. Podsmażyć ją a
następnie wrzucić pokrojone papryki i nadal smażyć od czasu do czasu
mieszając. Po chwili podlać wodą, dodać chorizo i natkę i wszystkie
przyprawy i dusić pod przykryciem 5 minut. Następnie dodać pokrojone
pomidory i czosnek. i dusić kolejne 5 minut. Na koniec dodać odsączoną
kukurydzę i fasolę, wymieszać i zagotować. W razie potrzeby jeszcze
doprawić. Podawać na gorąco.
Pycha :)
OdpowiedzUsuńOj Kruszynko, widzę że zadomowiłaś się u mnie. To miłe, że śledzisz moje wpisy :)
UsuńO jakie ładne kolory u Ciebie w miseczce. I świetne połączenie smaków.
OdpowiedzUsuńdziękuję, ja lubię jak jest kolorowo i do tego smacznie, hi, hi :)
Usuń