- 5 jajek
- 1 szk mąki tortowej
- 1/2 szk cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 średnich jabłek
- 1 łyżka przyprawy do jabłecznika
- odrobina czerwonego barwnika spożywczego ( w żelu )
- 1 łyżka mąki
- cukier puder do posypania
Do miksera wbić jajka i ubijać na najwyższych obrotach około minuty. W
trakcie ubijania wsypywać cukier i dalej miksować około 5 minut. Mąkę
wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito i dodać do masy
jajecznej. Na wolniejszych obrotach wymieszać ciasto i wylać je do
tortownicy o średnicy 23 cm wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Jabłka
umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w sporą kostkę. Dodać
barwnik i mieszać aż jabłka złapią czerwony kolor. Następnie wsypać
przyprawę do jabłecznika i mąkę i ponownie wymieszać. Tak przygotowane
jabłka wyłożyć na ciasto. Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do
175 stopni na 40 minut. Ciasto po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem
pudrem.
Aż ślinka cieknie ;p
OdpowiedzUsuńDziękuję, ciacho szybko zniknęło.
UsuńEwuś dlaczego mi się nie udają ciasta ucierane.Zawsze mam zakalec a robię według przepisu.To ciasto aż kusi by go wykonać ,pewnie znowu mi nie wyjdzie.........a jest takie apetyczne.
OdpowiedzUsuńRóżyczko to ciasto akurat jest raczej biszkoptowe, wiec na pewno Ci się uda. Ucierane akurat się piecze.
Usuńaz slinka leci!
OdpowiedzUsuń