sobota, 8 września 2012

Ciasto z jabłkami

                                  Nie ma to jak domowe ciacho. To jest bardzo szybkie do zrobienia i jest z jabłkami. Ale możemy użyć np. gruszek.


  • 5 jajek
  • 1 szk mąki tortowej
  • 1/2 szk cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 średnich jabłek
  • 1 łyżka przyprawy do jabłecznika
  • odrobina czerwonego barwnika spożywczego ( w żelu )
  • 1 łyżka mąki
  • cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Do miksera wbić jajka i ubijać na najwyższych obrotach około minuty. W trakcie ubijania wsypywać cukier i dalej miksować około 5 minut. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito i dodać do masy jajecznej. Na wolniejszych obrotach wymieszać ciasto i wylać je do tortownicy o średnicy 23 cm wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w sporą kostkę. Dodać barwnik i mieszać aż jabłka złapią czerwony kolor. Następnie wsypać przyprawę do jabłecznika i mąkę i ponownie wymieszać. Tak przygotowane jabłka wyłożyć na ciasto. Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 40 minut. Ciasto po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem.



5 komentarzy:

  1. Ewuś dlaczego mi się nie udają ciasta ucierane.Zawsze mam zakalec a robię według przepisu.To ciasto aż kusi by go wykonać ,pewnie znowu mi nie wyjdzie.........a jest takie apetyczne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Różyczko to ciasto akurat jest raczej biszkoptowe, wiec na pewno Ci się uda. Ucierane akurat się piecze.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.