- 1 kość z karkówki ( całej )
- 500 g kalafiora
- 1 duża czerwona papryka
- 1/2 białej papryki
- 1 średnia cebula
- 1 duża marchewka
- 1 mała pietruszka ( korzeń )
- 1/4 korzenia selera
- 1/3 szk posiekanej natki pietruszki
- 4 łyżki posiekanego koperku
- 5 dużych ziemniaków
- 2 l wody
- sól do smaku
- pieprz kolorowy do smaku
- kucharek w płynie do smaku
- 200 ml śmietany 30 %
Kość z karkówki umyć, pokroić i włożyć do garnka. Wlać 2 litry zimnej
wody i gotować wywar na małym ogniu zdejmując burzyny około 40 minut.
Gdy gotuje się wywar przygotować resztę składników. Kalafiora podzielić
na różyczki. Cebulę i papryki oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę.
Marchew, pietruszkę i seler także obrać, umyć i także pokroić w kostkę.
Tak samo zrobić z ziemniakami czyli obrać, umyć i pokroić w kostkę. Po
upływie 40 minut do wywaru wrzucić pokrojoną marchewkę, cebulę,
pietruszkę i seler oraz natkę i 3 łyżki koperku ( 1 łyżkę zostawić do
posypania gotowej zupy ). Po upływie 10 minut dodać ziemniaki, kalafior i
paprykę oraz wszystkie przyprawy. Gotować zupę do miękkości ziemniaków.
Na koniec przygotować śmietanę. Do śmietany wlać trochę zupy,
wymieszać i wlać do garnka z zupą i zamieszać. Gotowa zupę nalać na
talerze i posypać zostawionym koperkiem.Kości możemy obrać i mięso wrzucić do zupy, albo dać na osobnym talerzyku aby domownicy sobie poskubali.
Aż chce się zjeść :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie :) A ja kalafiora i tym samym zupkę kalafiorową uwielbiam, więc chetnie się wproszę Ewciu do Ciebie :)
OdpowiedzUsuńTo wpadaj, ja też kalafiora uwielbiam. Nawet na surowo.
Usuń