- 2 kg dojrzałych gruszek ( po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych )
- 1,5 szk rodzynek sułtańskich
- 1,5 szk cukru żelującego
- 1/2 szk cukru zwykłego
Słoiki ( u mnie o pojemności 300 ml ) i nakrętki umyć i wyparzyć.
Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w sporą kostkę.
Pokrojone owoce wrzucić do garnka i podgrzewać aż się zagotują. Gotować
na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając około 20 minut. Po tym
czasie wrzucić rodzynki i wszystko gotować 10 minut. Następnie wsypać
oba cukry i dokładnie wymieszać cały czas gotując. Gotować kolejne 1o
minut. Z cukru i soku powstałego z gruszek powstanie gęsty sos a gruszki
powinny mieć widoczne kawałki owocu. Wyłączyć ogień i przestudzić
konfiturę, po czym napełnić nią słoiki ( mi wyszło z tej porcji 7
słoików ). Nałożyć zakrętki i wstawić do pasteryzacji na 10 minut.
No wyobrażam sobie, co za pyszności ;)
OdpowiedzUsuńPyszności Kruszynko, pyszności :)
OdpowiedzUsuń