- 5 jajek
- 1 szk mąki pszennej
- 1 szk mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g masła
- 1/2 szk cukru
- 2 duże jabłka
- 2 duże gruszki
- 2 kisiele truskawkowe
- 1/3 szk cukru
- Kruszonka :
- 100 g masła
- 2/3 szk mąki krupczatki
- 1/2 szk cukru
Białka oddzielić od żółtek. Jabłka i gruszki obrać, usunąć gniazda
nasienne i pokroić w kostkę. Jabłka w większą a gruszki w mniejszą bo
gruszki pokrojone w większe kawałki, gdyż jabłka mogą się upiec a
gruszki być twardawe. Do pokrojonych owoców wsypać jedną łyżkę mąki i
wymieszać. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie
dodać żółtka i nadal ucierać, potem dodać proszek do pieczenia i obie
mąki i wymieszać gładkie ciasto. Tak przygotowane ciasto wyłożyć na
blaszkę do pieczenia o wymiarach 23 x 31 cm wyłożoną papierem do
pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem, a następnie dodać
kisiele i wszystko dokładnie połączyć. Piankę wyłożyć na ciasto i
rozprowadzić po powierzchni ciasta. Na piankę wyłożyć przygotowane
wcześniej owoce. Do miski wsypać mąkę krupczatkę, cukier i wkroić zimne
masło i dłońmi wyrobić kruszonkę, po czym wyłożyć ją na owoce. Blachę z
ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec 45 do 50
minut w zależności od piekarnika.
pyszne, lubię to połączenie :)
OdpowiedzUsuńJutro robię to ciasto, ta pianka truskawkowa mnie najbardziej intryguje ;)
OdpowiedzUsuńNa jaką jest blachę ta porcja, bo nie wiem czy 1 czy 2 zarabiać ;)
UsuńKruszynko wielkość blaszki jest napisana w sposobie przygotowania : 23 x 31 cm.
UsuńTo przeoczyłam, dzięki :)
Usuń