piątek, 12 października 2012

Ciasto jabłkowo gruszkowe

                                      I kolejne ciasto z jabłkami, ale takie ciasta to bym mogła ciągle jeść. Ciasto nie jest skomplikowane, robi się je szybko i równie szybko znika. To ciasto można zrobić z samymi jabłkami lub gruszkami. Ale w duecie smakuje lepiej.


  • 5 jajek
  • 1 szk mąki pszennej
  • 1 szk mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g masła
  • 1/2 szk cukru
  • 2 duże jabłka
  • 2 duże gruszki
  • 2 kisiele truskawkowe
  • 1/3 szk cukru
  • Kruszonka :
  • 100 g masła
  • 2/3 szk mąki krupczatki
  • 1/2 szk cukru
PRZYGOTOWANIE:
Białka oddzielić od żółtek. Jabłka i gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Jabłka w większą a gruszki w mniejszą bo gruszki pokrojone w większe kawałki, gdyż jabłka mogą się upiec a gruszki być twardawe. Do pokrojonych owoców wsypać jedną łyżkę mąki i wymieszać. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać żółtka i nadal ucierać, potem dodać proszek do pieczenia i obie mąki i wymieszać gładkie ciasto. Tak przygotowane ciasto wyłożyć na blaszkę do pieczenia o wymiarach 23 x 31 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem, a następnie dodać kisiele i wszystko dokładnie połączyć. Piankę wyłożyć na ciasto i rozprowadzić po powierzchni ciasta. Na piankę wyłożyć przygotowane wcześniej owoce. Do miski wsypać mąkę krupczatkę, cukier i wkroić zimne masło i dłońmi wyrobić kruszonkę, po czym wyłożyć ją na owoce. Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec 45 do 50 minut w zależności od piekarnika.

5 komentarzy:

  1. pyszne, lubię to połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jutro robię to ciasto, ta pianka truskawkowa mnie najbardziej intryguje ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na jaką jest blachę ta porcja, bo nie wiem czy 1 czy 2 zarabiać ;)

      Usuń
    2. Kruszynko wielkość blaszki jest napisana w sposobie przygotowania : 23 x 31 cm.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.