- 1 jajko
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 szk mleka
- 1,5 szk mąki koszalińskiej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- dowolny dżem ( u mnie rodzynkowe gruszki )
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
Do miski wbić jajko, wsypać cukier puder i utrzeć na gładka masę.
Następnie wlać mleko i wymieszać. Potem wsypać mąkę i proszek do
pieczenia i mieszać ciasto aż nie będzie grudek. Na rozgrzaną patelnie
wlać olej, nalewać małą łyżką wazową po porcji ciasta i smażyć racuszki z
obu stron. Kolor placuszków ma być w zależności od naszego gustu ( ja
wolę bardziej wysmażone ). Gotowe placuszki odsączyć z nadmiaru tłuszczu
układając je na ręczniku papierowym. Na koniec ułożyć racuszki na
talerz, oprószyć je cukrem pudrem i podać w osobnym naczynku dżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.