czwartek, 25 października 2012

Gulasz wieprzowy z piekarnika

                            Oglądając kiedyś reklamę w telewizji na temat gulaszu przygotowanego w piekarniku postanowiłam zrobić taki gulasz według swojej receptury. I muszę przyznać, że to dobry pomysł, bo gulasz praktycznie sam się robi.


  • 1 kg świeżej łopatki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • Sos :
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 3 szczypty granulowanego czosnku
  • 3 szczypty pieprzu kolorowego
  • 2 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE:
Składniki sosu umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać na gęstą pastę. Łopatkę umyć i pokroić w sporą kostkę tak samo pokroić dość grubo cebulę. Mięso i cebulę włożyć do woreczka przeznaczonego do pieczenia, dodać sos. Szczelnie zawiązać woreczek i obracać tak woreczkiem aby mięso pokryło się sosem. Woreczek z mięsem ułożyć w naczyniu żaroodpornym ( ja wykorzystałam pokrywkę ) a następnie wstawić do nagrzanego do 170 stopni na 70 - 75 minut. Po upieczeniu wyjąć naczynie z gulaszem i delikatnie rozciąć woreczek uważając aby się nie poparzyć. Gulasz przełożyć przed podaniem np. do miski. Podawać z ziemniakami lub kaszą i np. ogórkiem kiszonym lub konserwowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.