- 1 kg świeżej łopatki wieprzowej
- 1 duża cebula
- Sos :
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki pikantnego ketchupu
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 3 szczypty granulowanego czosnku
- 3 szczypty pieprzu kolorowego
- 2 łyżki oleju
Składniki sosu umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać na gęstą pastę.
Łopatkę umyć i pokroić w sporą kostkę tak samo pokroić dość grubo
cebulę. Mięso i cebulę włożyć do woreczka przeznaczonego do pieczenia,
dodać sos. Szczelnie zawiązać woreczek i obracać tak woreczkiem aby
mięso pokryło się sosem. Woreczek z mięsem ułożyć w naczyniu
żaroodpornym ( ja wykorzystałam pokrywkę ) a następnie wstawić do
nagrzanego do 170 stopni na 70 - 75 minut. Po upieczeniu wyjąć naczynie z
gulaszem i delikatnie rozciąć woreczek uważając aby się nie poparzyć.
Gulasz przełożyć przed podaniem np. do miski. Podawać z ziemniakami lub
kaszą i np. ogórkiem kiszonym lub konserwowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.